Afbeelding
Foto: stock

Chinese belangstelling voor Topaz Munnekeweij

Algemeen

inspiratie ♦ Ouder worden, dat gaat overal op de wereld hetzelfde. Ouderdom komt met gebreken. En toch gaat het ook overal ter wereld anders. In Nederland kennen we de bejaardenhuizen van vroeger, en tegenwoordig de verpleeghuizen en allerlei andere woonzorgvormen. In China is het traditie om voor je ouders te zorgen tot ze komen te overlijden. Thuis dus.

Maar door de jarenlange eenkindpolitiek in China, lukt het veel kinderen niet meer om voor hun ouders te zorgen. Ze kunnen de zorg niet delen met broers en zussen en moeten zelf werken. De vergrijzing en ontgroening is in China nog een veel groter probleem dan in Nederland. Daarom is men in China aan het nadenken over de vraag hoe ze zorg voor ouderen kunnen organiseren. Daarvoor komen ze in Nederland inspiratie opdoen.

Zo kwam het dat vorige week een groep van 15 personen uit de regio Zhejiang naar Munnekeweij in Noordwijkerhout kwam om te kijken hoe zij de zorg voor ouderen organiseren. Wat doen de vrijwilligers? Hoe organiseer je dat? Wat kost een verpleeghuis? Hoe oud moet je zijn om in een verpleeghuis te mogen wonen? Wie betaalt het? Mag je zelf weten hoe lang je blijft? In Zhejiang blijken geen verpleeghuizen te bestaan. Ouderen wonen thuis of liggen in het ziekenhuis. En daar mogen ze maar een bepaalde tijd verblijven, dan moeten ze weer naar huis. Er bestaan wel enkele woonzorgvoorzieningen, maar dat moeten mensen helemaal zelf betalen. En dat is voor de meesten niet te doen.

De Chinese delegatie heeft een rondleiding door Munnekeweij gekregen, ze hebben bewoners gesproken, hebben meegegeten en er is gesproken over de beweging 'Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties'. Want het zou zonde zijn als bij het ontwikkelen van verpleeghuiszorg in China de mooie Chinese waarden ondergesneeuwd raken door systemen en managementlogica.

Uit de krant