Afbeelding

Stage

Column

Heel vroeger had je het systeem van bazen en knechten. De baas was meestal de oudste en de knecht kwam veelal als jochie bij hem werken. Zo leerde hij het vak, wat het ook was, als vanzelf. In mijn jonge jaren was je al met 14 jaar 'bevrijd' van school.

Veel beroepen hadden een meester en gezel. Bij de hogere leerplichtleeftijd kwam daar verandering in, kinderen leerden veel meer theorie en algemene vorming. Het oude ambacht, door lering in de praktijk, ging verloren. Daar is men van teruggekomen. De vroegere ambachtsschool is nu beroepsonderwijs geworden met dikwijls één dag in de week stage. Je kunt er zelfs vrachtwagenchauffeur mee worden. Nu de bollen: natuurlijk heb je ook daar goede opleidingen, weliswaar verweven in lager, middelbaar, hoger en zelfs universitair agrarisch onderwijs. We hebben door de jaren heen heel wat stagiairs op het bedrijf gehad, totdat de begeleiders eisten dat we eerst een bijkans lerarenopleiding moesten volgen. Dat was wat teveel van het goede. Wie bij ons in de keuken wil komen kijken, moet ons maar nemen zoals we zijn. Maar daar is verandering in gekomen. We hebben nu Wouter voor drie maanden één dag in de week. Hij droomt al van een verre stage in Nw Zeeland of Amerika. Kwam daar vroeger maar eens om! Ook voor ons is een stageloper interessant. Zijn of haar eindverslag geeft soms een verrassend frisse kijk op jouw bedrijf. Dikwijls delen ze ook de praktijkervaring, die ze ergens anders opgedaan hebben. Twee oud-leerlingen hebben nu een mega-bollenbedrijf. Beiden waren geen echte "lettervreters". Hoe nu verder? De vooruitzichten voor veel bedrijven zijn dat ze in de toekomst steeds groter worden. Dan heb je veel theoretische kennis nodig. Genoeg mogelijkheden: inhuren, doorstuderen of misschien wel huwen!

Aad van Ruiten

Uit de krant