vlnr: Angela met de cactus gemaakt door Marjon Weijers, Tiny Springer, dominee Esmeralda Mandemaker en Suzanne van der Ploeg. | Foto: Piet de Boer
vlnr: Angela met de cactus gemaakt door Marjon Weijers, Tiny Springer, dominee Esmeralda Mandemaker en Suzanne van der Ploeg. | Foto: Piet de Boer

Billen krijgen kussens

Algemeen

kussen ♦ 'Bezet', staat er op het kussen met een slot van een wc-deur er op. In de Witte Kerk werden vrijdag de winnaars gehuldigd voor het mooiste, meest religieuze en grappigste zitkussen. Bezet haalt het net niet.

Door Piet de Boer

De kussens komen uit de hele bollenstreek. Zowel protestantse als katholieke creatievelingen. Meer dan zestig inzendingen, vertelt Jos van der Burg voorzitter van de Vrienden van de Witte Kerk.''Een goede score. Daarmee zijn we over de helft.''

Er zijn nog een paar grijze exemplaren. Die hebben hun beste tijd gehad. Op een stoel ligt een kussen met een gestileerde tulp. ''Dit is mijn kussen,'' zegt de trotse Flora Wijnands uit Lisse. Een strakke kleurige afbeelding in patchwork. ''Patchwork is mijn hobby. Al ruim tien jaar.'' Kerkt u hier? ''Nee wij zijn katholiek.'' De Witte kerk is voor haar en haar man Han een decor van hun jeugd. ''Ik draag de Witte Kerk een warm hart toe'', zegt Han. Noordwijkerhout is de woonplaats van zijn vader en grootvader.

Bij twee kussens staat een vrouw uit De Zilk. Beide afbeeldingen laten een vredesduif zien met een takje in de snavel. Ze zijn fleurig rood en vrolijk. Ze is vrijwilliger bij de katholieke kerk in De Zilk, maar bezoekt ook graag de protestantse diensten. Ze vindt de 'warmte' bij de vieringen in Noordwijkerhout aangenaam. ''De dominee kende me. Hij vond het goed.'' Er is ook een vrouw die woont op de Hafakkers. Ze vertelt trots dat ze tekent en schildert. Op haar kussen staat een kat in zonnige kleuren. ''Ik hou van katten, thuis heb ik ook knuffels in de vorm van een kat.'' Ze vertelt dat ze ook nog boetseert, breit en borduurt.

Kussens maken is bijna uitsluitend een vrouwenkunst. Er is maar één man die zich gewaagd heeft aan het versieren van een kerkkussen. Hij schilderde geopende handen op de groene ondergrond. De handen beschermen symbolisch de billen tegen het biezen vlechtwerk van de zitting. Humor was een opvallend thema bij de kussens. Grappen en lachen zijn niet de eerste gedachten bij geloof en religie. Bij een begrafenis worden de fleurige en humoristische kussens waarschijnlijk omgedraaid. Humor is niet altijd op zijn plaats in een kerk. Dominee Esmeralda Mandemaker-Dieleman reikte de prijzen uit. Zij was erg blij met de opkomst en de vele inzendingen. Winnaars werden naar voren geroepen en kregen een attentie in de vorm van een rugzakje.

Winnaar in de categorie techniek werd Tiny Springer. Bij het thema geloof zegevierde Suzanne van der Ploeg. Bij de categorie humor won het kussen met een cactus van Marian Weijers. Voor liefhebbers zijn nog steeds kussens beschikbaar om te versieren.

Meer info: www.vriendenvandewittekerk.nl.

Uit de krant