Opgehaald door de Dierenambulance: sperwer, ijsvogel, jong haasje en een rattenslang. | Foto: pr
Opgehaald door de Dierenambulance: sperwer, ijsvogel, jong haasje en een rattenslang. | Foto: pr

Dierenambulance wil geld voor opvang wilde vogels

Algemeen

regio ♦ Stichting ter ondersteuning van de Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden vraagt verschillende gemeenten in de regio om financiële ondersteuning. De Dierenambulance is afhankelijk van giften en donaties, terwijl 'de tijdelijke opvang van dieren, waarvan dat noodzakelijk is, een wettelijke gemeentelijke taak is', schrijft voorzitter Jaap van Meijgaarden in zijn verzoek.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

'Onze stichting verzorgt sinds 1980 dierenambulancediensten en opvang van vogels en enkele andere soorten wilde dieren, zonder dat gemeenten ons voor die werkzaamheden enige vorm van directe bekostiging verschaffen', stelt Van Meijgaarden.

Het gaat om de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Oegstgeest, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Katwijk heeft in de begroting voor de komende jaren jaarlijks een bedrag van 29.900 euro opgenomen onder het kopje 'Openbare orde en veiligheid Dierenbescherming'.

Dat bedrag is bestemd voor Dierentehuis Stevenshage in Leiden. 'Met deze organisatie hebben we de overeenkomst dat zij minstens tot 2021 de opvang en het vervoer van zwerfdieren voor de gemeente Katwijk verzorgen', laat een woordvoerster desgevraagd weten.

Tijdelijke opvang in vogelasiel

In Stevenshage worden geen wilde vogels en wilde dieren opgevangen.

Dat gebeurt in het Vogelasiel in Oegstgeest. 'De afgelopen jaren wordt in toenemende mate een beroep op de dierenambulance gedaan voor het vangen van exoten, die dan voor tijdelijke opvang naar het vogelasiel worden gebracht. De dierentehuizen mogen die niet opvangen.'

'We hebben van augustus vorig jaar tot 1 augustus dit jaar zo'n 4.100 ritten gemaakt. Daar waren in totaal zo'n 5.000 dieren bij betrokken', laat Van Meijgaarden weten.

Ongeveer de helft daarvan betrof honden en katten. De andere helft waren vogels en andere wilde dieren.

'De dierentehuizen ontvangen voor de opvang van huisdieren een vergoeding van de gemeenten. Het vogelasiel niet. Het is redelijk dat aan onze stichting voor de vogelopvang door de betrokken gemeenten ook een passende financiële vergoeding wordt gegeven', vindt de voorzitter.

Op een begroting van 140.000 euro aan uitgaven, wordt een jaarlijks tekort verwacht van 85.000 euro. De stichting verwacht dat gat te kunnen dichten door onder meer een verhoging van de kosten aan particulieren in rekening te brengen en door een vergoeding te vragen van de tien betrokken gemeenten. Door een bedrag naar rato van het aantal inwoners te vragen, kan dat 40.000 euro opleveren.

Vergoeding van 20 euro per rit

Daarnaast denkt de stichting onder meer aan 'een vergoeding van 20 euro per rit, die niet aan particulieren, of bedrijven in rekening kan worden gebracht, te vergoeden door de gemeente waar een dier is opgehaald'.

Uit de krant