Tommy Bekooij scoorde twee maal tijdens wedstrijd, maar miste een strafschop. | Foto: W.J. Dijkdrent, Orange Pictures Foto: WJ Dijkdrent

KNVB thriller VVSB vs De Graafschap

Sport

voetal ♦ In het KNVB bekertreffen dinsdag 25 septembe tussen VVSB en De Graafschap is het de Noordwijkerhouters niet gelukt om de eredivisionist uit te schakelen. Na 90 minuten stond er een 2-2 stand op het scorebord door twee doelpunten van Tommy Bekooij. In de verlenging zorgde Lulinho Martins nog voor de voorsprong, maar De Graafschap kwam opnieuw op gelijke hoogte. Penalty's moesten voor de beslissing zorgen, waarna Bekooij de enige misser van de avond noteerde. Een mooie avond met een zure nasmaak voor de Noordwijkerhoutse fans.

Door Stefan van den Burg

VVSB werd in het begin van de wedstrijd naar achteren gedrukt door De Graafschap, maar de ploeg uit Doetinchem creëerde slechts enkele echte kansen. In de 21ste minuut schoof Myteny Abena de bal terug op doelman Agil Etemadi. De doelman van De Graafschap werd onder druk gezet door Tommy Bekooij en verspeelde de bal aan de rappe buitenspeler van VVSB. De simpele binnentikker die hierna volgde, zorgde voor de plotselinge openingstreffer van VVSB.

Enkele minuten later kreeg Robert Klaasen de rode kaart van scheidsrechter Martin Perez. Met tien man kwam De Graafschap toch op gelijke hoogte. Abena kopte de gelijkmaker van dichtbij binnen.

In de blessuretijd van de eerste helft kon aanvoerder Jordy Zwart zijn ploeg nog op voorsprong koppen, maar hij wist van dichtbij het net niet te vinden. Na de thee was het lang wachten op de kansen, maar bleef de spanning hangen op Sportpark de Boekhorst.

Na ruim 70 minuten kwamen de tien uit Doetinchem op voorsprong. Leeroy Owusu tikte van dichtbij de voorzet van Van Mieghem binnen. De ploeg van Henk de Jong kon echter niet lang genieten van de voorsprong, want 60 tellen later stond het alweer gelijk. Richelo Fecunda gaf de bal voor op de ingelopen Bekooij die van dichtbij de gelijkmaker binnen kopte. In de slotfase van de reguliere tijd hadden beide ploegen nog een enorme kans op de overwinning.

Na 90 minuten moesten te ploegen zich opmaken voor nog 30 minuten voetbal. VVSB had slechts enkele minuten in de verlenging nodig om weer op voorsprong te komen. Doelman Etemadi kon het schot van Danny Bakker nog tot hoekschop verwerken. De rebound van die corner kwam voor de voeten van Lulinho Martins. De invaller haalde hard uit en liet de doelman kansloos.

Aan de andere kant scoorde De Graafschap uit een van de spaarzame mogelijkheden. Beide ploegen hadden in de slotfase nog een goede kans, maar beide doelmannen zorgde ervoor dat strafschoppen voor de beslissing moesten gaan zorgen.

De strafschoppen werden genomen volgens het ABBA systeem. Bekooij miste de eerste namens VVSB, waarna De Graafschap geen fout meer maakte. Erik Bakker scoorde de bevrijdende 3-5 waardoor De Graafschap aanstaande zaterdag in de koker gaat voor de tweede ronde in de Toto KNVB Beker.