Afbeelding
Foto: pr

Trainingen in het Primair Onderwijs

Algemeen

De weerbaarheid van jonge kinderen moet beter. Leerlingen uit het basisonderwijs, met name groep zeven en acht maken gebruik van sociale media en hebben te maken met groepsdruk. Dat kan resulteren in grensoverschrijdend gedrag.

Door Piet de Boer

Mobieltjes zijn gemeengoed geworden in de hoogste groepen van het basisonderwijs. Alhoewel er nog geen gevallen bekend zijn van grensoverschrijdend gedrag of sexting wil wethouder Gotink toch deze kinderen trainen. Kinderen moeten weerbaar zijn op internet. Scholen moeten werken volgens de meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling. De gemeente draagt zorg voor sociale veiligheid en seksuele vorming. De Geestelijke GezondheidsDienst Hollands Midden (GGZ Hollands Midden) heeft daarvoor een preventietraject ontwikkeld voor de bovenbouw van basisscholen. Dit traject bestaat uit zeven groepslessen voor jongens en meisjes apart. Daar leren ze weerbaar te zijn tegen pestgedrag, omgang met seksuele grenzen, agressie en geweld. Maar ook ongezond en hinderlijk gedrag door het gebruik van drugs door derden.

De raadsleden van de commissie Samenlevingszaken (SAM) waren aanvankelijk wat verward. Dit is een preventieve training in de gymzaal, veronderstelde enkele raadsleden. Dat ook, gaf Gotink toe, maar dat niet alleen. Het gaat dus niet in de eerste plaats om het uitdelen van een goede klap of trap. Het gaat juist om 'nee' te kunnen zeggen door meer zelfvertrouwen. De methode wordt al gebruikt in Noordwijk en daar zijn overwegend positieve geluiden te horen over deze training.

De directies van de vier basisscholen in Noordwijkerhout hebben, volgens het college, zeer positief gereageerd op het aanbod. Kinderen leren zelfstandig denken en doen, krijgen meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Dit schooljaar wordt meteen gestart met dit weerbaarheidstraject.

De kosten bedragen dit jaar ruim 10.000 euro.

Uit de krant