Jos de Winter. | Foto: Piet de Boer
Jos de Winter. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Spar De Zilk wacht al 10 jaar op pand

Algemeen

''Ik heb de eigenaar laten weten te willen stoppen met de winkel'', zegt Jos de Winter. De inkomsten zijn te gering. Met het sluiten van de tent rond 1 januari 2019 dreigt het voorzieningenniveau te dalen tot bijna nul.

Door Piet de Boer

In de commissie Ruimte en Wonen werd nauwelijks gereageerd op de mededeling van NZLokaal dat brieven en pakketpost niet meer afgehandeld worden bij de supermarkt. ''De KPN wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Dat gaat niet meer.''

De Winter heeft naast de winkel ook een wijk in Noorwijkerhout. ''Anders had ik al lang de tent moeten sluiten''. Maar wat hem vooral dwars zit, is de vertraging van de nieuwbouw. Er zijn in het verleden beloftes gedaan. De tent zou hooguit vijf jaar het tijdelijk onderkomen worden. Een nieuw pand zou komen op de plaats van de oude Egelantierschool, midden in het dorp. Alles pakte anders uit en duurde langer. De tent van 2009 staat er nu nog. De supermarkt moet nu een plaats krijgen bij de huizen van Het Zilt, het voormalige Zoutdepot aan de rand van de bebouwing.

Bouwbedrijf Van Rhijnbouw wil nu wel het hele plan versneld bouwen. De vraag naaar huizen is groot en de huizenprijzen stijgen. Toch is er opnieuw vertraging. De bouwwerkzaamheden beginnen opnieuw een maand later: in november. Of de tent het volhoudt tot de verhuizing blijft de vraag. De eerste paal van Het Zilt moet de grond nog in.

De Winter wil realistisch blijven kijken naar de toekomst. De vertragingen en het uitstel duren hem te lang. Hij zoekt een nieuwe werkplek, dat heeft hij de eigenaar meegedeeld. De dienstverlening in De Zilk blijft tot die tijd wel op peil. Voor de verdwenen diensten van KPN zijn alternatieven gevonden.

Mensen kunnen vanaf oktober weer post en pakketjes inleveren. Sandd brengt twee keer in de week brieven rond tegen lagere portokosten, DHL neemt de pakketjes voor zijn rekening. De Winter denkt binnen enkele maanden de deur definitief achter zich te kunnen dichttrekken.

Uit de krant