V.l.n.r.: Jan Immerzeel, Sylvia Steenbakkers, Corry Hendriks, wethouder De Jong, Kim de Wit en Ans Geerlings | P. de Boer
V.l.n.r.: Jan Immerzeel, Sylvia Steenbakkers, Corry Hendriks, wethouder De Jong, Kim de Wit en Ans Geerlings | P. de Boer Foto: Piet de Boer

Open Monumentendag: het verleden spreekt

Algemeen

Open Monumentendag is een mogelijkheid om de mensen in de gelegenheid te kijken, te genieten en belangstelling te wekken voor monumenten. Omdat monumentenzorg heel erg belangrijk is.'' Dat zei wethouder De Jong 8 september in de Witte kerk bij de opening van de Open Monumentendag. Het verleden spreekt was het thema. Noordwijkerhout heeft zeventig rijks- en gemeentemonumenten binnen de gemeentegrenzen.

Door Piet de Boer

Dit jaar is er voor de 32e keer een Open Monumentendag in Noordwijkerhout. De organisatie van de dag gebeurt door vrijwilligers van vier organisaties. Zonder hun hulp is een monumentendag onmogelijk. Wethouder Henri de Jong legde er de nadruk op dat monumenten belangrijk zijn voor het karakter van een plaats en hebben deze gebouwen en interieurs een landelijke bekendheid. De wethouder ging dit jaar naar De Vonk, Westeinde 94. Dat is een voormalig vakantiehuis voor Leidsche fabrieksmeisjes gelegen aan het Westeinde. De eerste steen werd gelegd in 1918. Architect was de bekende J.J.P. Oud. De tegelvloer in het trappenhuis en de gang boven zijn van Theo van Doesburg (De Stijl). De glas-in-loodramen zijn van Heike Kamerlingh Onnes. Het rijksmonument is volgens de Monumentengids Noordwijkerhout nog steeds ''een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de jonge Nederlands architectuur.''Vooral door de samenwerking van architect en kunstenaars.

Aandacht

Om deze bijzondere gebouwen in het dorp onder de aandacht te brengen en te houden is dit jaar een Comité Open Monumentendag opgericht. Dit comité moet de dag een organisatorische en financiële basis geven. Jarenlang was het vooral Dorpsbehoud dat de kar trok en initiatief nam. Denk aan de verkiezing van het monument van het jaar. In het nieuwe Comité Open Monumentendag werkt de Vereniging Dorpsbehoud samen met NoVaTo, Genootschap Oud De Zilck en de Stichting Vrienden van de Witte Kerk. Kim de Wit is de vertegenwoordiger van de gemeente. Zij bevestigde dat per jaar 2500 euro beschikbaar is voor het comité pm deze dag te organiseren.

Folder met routes

Dit jaar werd onder andere een folder gedrukt met verschillende wandel- en fietsroutes in Noordwijkerhout en De Zilk. Elf monumenten langs de routes waren in 2018 zelfs toegankelijk voor publiek. In het gemeentehuis en de Jozefkerk waren rondleidingen. Bij NoVaTo was een tentoonstelling over Sint Antonius van Padua. Maar er waren ook activiteiten voor kinderen zoals een kleurwedstrijd. De folder is nog steeds beschikbaar bij de VVV.

Uit de krant