Wethouder Bert Gotink met medewerkers van Kreda. | Foto: Esther Akerboom
Wethouder Bert Gotink met medewerkers van Kreda. | Foto: Esther Akerboom Foto: esther akerboom

Wethouder brengt werkbezoek

Algemeen

inburgering  ♦ De stichting Kreda, gezeteld in Lisse, is een centrum voor ontwikkeling en educatie, voornamelijk voor de Poolse medemens. De gemeente Noordwijkerhout is tot nu toe de enige gemeente in de Bollenstreek die de stichting subsidieert. Wethouder Bert Gotink ging er afgelopen vrijdag op werkbezoek om te kijken wat de stichting allemaal doet en wat zij voor elkaar zouden kunnen betekenen.

Door Esther Akerboom

Stichting Kreda verzorgt niet alleen taalcursussen voor volwassenen en kinderen, maar ook inburgeringscursussen op het gebied van arbeid en maatschappij. Verder werken zij samen met diverse instanties, waaronder de GGD en scholen, om de inburgering ook bij kinderen zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ook is er wekelijks een Moeder- en Kindclub. "Kreda is opgezet om families te ondersteunen bij het integreren in de Nederlandse maatschappij en wij focussen op het welbevinden en welzijn van de mensen", legt voorzitter Caroline Eckardt uit. "Het is jammer dat niet alle Poolse gezinnen hiervan weten."

Gotink is van mening dat Kreda veel kan betekenen. "We hebben in Noordwijkerhout de grootste Poolse gemeenschap in de Bollenstreek. Er vestigen zich veel mensen uit Polen en er is veel vraag naar ondersteuning op allerlei gebieden. We vinden het als gemeente belangrijk dat alle inwoners kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven en je ziet dat er nog grote verschillen zijn tussen Polen en Nederlanders. Het is zo zonde als er dingen mislopen en daarom is het fijn dat Kreda kan helpen integreren."

Dat het soms misloopt komt niet alleen door onwetendheid. Gotink: "Wij hebben het vermoeden dat veel kinderen niet deelnemen aan het gezondheidsprogramma en bijvoorbeeld niet naar het consultatiebureau willen gaan. Misschien kan Kreda een rol spelen om de ouders op de oproep te laten reageren."

Volgens Eckardt komt dit doordat ouders bang zouden kunnen zijn. "Op internet circuleren er allerlei verhalen over kinderen die uit huis worden geplaatst. Veel Poolse ouders werken erg hard en zijn bang dat hun kinderen ook worden weggenomen als ze hun kind wel eens alleen thuis laten. Misschien schamen ze zich, denken dat ze slechte ouders zijn en wat als dat dan wordt gezien? Dan blijven ze liever weg."

Daarom is het goed dat Kreda de cursus 'Poolse mamma's' heeft ontwikkeld, speciaal voor Poolse moeders. "We zoeken samen met de GGD contact met Poolse moeders die hier gaan bevallen en begeleiden hen in hun eigen taal, o.a. door het tonen van filmpjes over hoe het hier gaat, in hun eigen taal.

En we kunnen verloskundigen vertellen hoe het in Polen verloopt", vertelt bestuurslid Maaike Kiestra. "We hopen dit najaar nog te kunnen starten."

De wethouder en de dames van de Kreda wisselden nog wat ideeen uit. Er werden plannen gemaakt voor het benaderen van scholen en uitzendbureaus. "In Aalsmeer is een uitzendbureau dat in samenwerking met Kreda de cursus 'Nederlands op de werkvloer' aanbiedt. Het zou geweldig zijn als uitzendbureaus in de Bollenstreek hieraan ook mee willen werken', aldus Kiestra.

Het is misschien kort dag, maar op dinsdag 11 september wordt er een informatieavond gegeven voor Poolse ouders over onderwijs in Nederland, in de bibliotheek van Noordwijkerhout. Alle Poolse ouders en leerkrachten van Poolse kinderen zijn hier van harte welkom.

Uit de krant