Afbeelding

Stilte

Column

De scholen zijn weer begonnen. In een artikel dat verderop in deze krant staat, is te lezen dat wethouder Henri de Jong bij de aftrap van het nieuwe schoolseizoen op de Prinsenhof was. Hij liet de oudere kinderen beloven dat ze in het verkeer geen gebruik zouden maken van social media: geen whatsapp, geen instagram, geen muziek.

Ik heb kinderen op de basisschool gehad van 2004 tot 2016. Een mobiele telefoon voor leerlingen uit groep 8 was best een dingetje. Mijn oudste, die in 2012 naar de middelbare ging, had in ieder geval geen 06 in groep 8.

En hoewel mijn jongste er vier jaar later wel eentje had, was dat zeker niet het geval bij alle jongens en meisjes uit haar groep. Ik heb het idee dat nu, twee jaar later (pas!), veel meer basisschoolkinderen een mobiele telefoon hebben. Ook in lagere groepen. En niet alleen om bereikbaar te zijn voor hun ouders.

Sterker nog: ik zie bijna geen kinderen aan het verkeer deelnemen, hetzij fietsend, hetzij lopend, zónder van die witte oortjes in. Tieners, maar ook jongere kinderen. Ze fietsen of lopen, tegelijkertijd luisterend naar muziek or whatever, kijken af en toe op hun mobiel, versturen een app, maken een selfie en horen tegelijkertijd het verkeer - of niet. Dat is pas multitasken! Vaak gaat het goed - soms niet.

Ik zou gek worden van al die impulsen.

Mijn bonusdochter heeft sinds kort een cochleair implantaat. Dat is een heel ingenieus stukje technologie dat in haar gehoororgaan is geïmplanteerd waardoor ze weer kan horen: vanaf haar peutertijd was ze zeer slechthorend. "Wat is dat nou voor getik? Is de motor stuk?" vroeg ze pas aan haar vriend toen ze in de auto zat. "Dat is de richtingaanwijzer", antwoordde hij lachend. En zo zijn er veel meer geluiden die voor haar nieuw zijn en een ander, goed horende, weg kan filteren. Wind, getik van een klok, geroezemoes in een ruimte. Ze is enorm gelukkig met dit staaltje techniek in haar hoofd, maar verlangt wel eens naar de stilte. "Soms zet ik 'm uit. Lekker rustig!"

Een groeiend aantal mensen heeft een verminderd gehoor: 1,4 miljoen om precies te zijn. Het zal geen verbazing wekken dat van de 25.000 die daar per jaar bijkomen vooral jongeren zijn. Met dank aan die oortjes. Los van het feit wat voor narigheid er allemaal in het verkeer kan gebeuren als je niet hoort wat er om je heen gebeurt, vind ik dit een zeer verontrustende ontwikkeling.

Ik geef de wethouder gelijk.

Caroline Spaans

redacteur

Noordwijkerhouts Weekblad

Uit de krant