Afbeelding

'Kwesties' in Noordwijkerhout

Politiek

petitie ♦ De wind waait door de krimlinden. Op het terras bij de Witte Kerk discussiëren bewoners en politici over de 'verloedering van Noordwijkerhout'. In het radioprogramma Kwesties van de NTR meldt Michel Braam dat meer dan 900 mensen hun steun hebben betuigd aan zijn petitie 'Geef ons Noordwijkerhout terug'.

Door Piet de Boer

De angel was van meet af aan uit de discussie. Braam slikt zijn opmerkingen in over Poolse arbeidsmigranten die 'over straat zouden zwalken' en 'asociaal gedrag zouden vertonen'. ''Ik wil hard werkende arbeidsmigranten niet in een hokje duwen.''

"Valt de petitie rauw op uw dak?" vroeg presentatrice Marianne van den Anker aan locoburgemeester Martijn Billars. "Nou nee'. Ik beschouw het als een signaal en als signaal wil ik het ook waarderen", zegt Billars rustig. De duizenden Poolse arbeidsmigranten houden de bollenbedrijven draaiende, beklemtoont hij.

De discussie versplintert daarna. Over de veranderingen in het centrum zegt Jan Janson (PvdA) dat er veel inspraak is geweest waarbij alle partijen hun zegje hebben kunnen doen. Hij deelt de kritiek van Braam niet. Hij nuanceert de kracht van een petitie: "Je kan met een petitie alleen maar ja zeggen en niet nuanceren. Het gaat om zoveel onderwerpen."

Identiteit

De identiteit en het karakter van Noordwijkerhout is in gevaar, vindt Michel Braam. Identiteit dat is voor hem bij voorbeeld: 'ons kent ons, hart voor het verenigingsleven, mouwen opstropen en vegen, en kom je beloften na.' De fusie zal het dorpse, gezellige karakter teniet doen, vindt deze Noordwijkerhouter die nu in Lisse woont. Wees als bestuur transparanter. Communiceer met de bevolking, benadrukt hij.

In Lisse is dat volgens hem beter geregeld. NZLokaal gaat deels mee met de kritiek van Braam. Jaap de Moor wil handhaving op plekken waar gedeald wordt en locaties waar hangjongeren overlast geven. "Daar wordt niets aan gedaan", volgens NZLokaal. "Steun dus, maar wat zijn je oplossingen?" vraagt Marianne vervolgens aan Braam. De aanwezigen spitzen de oren. 'Ik heb zeker oplossingen, maar die ga ik niet zomaar geven." Een storm in een glas water zo lijkt het.

Braam krijgt na afloop toch een uitnodiging van Billars om te komen praten, want de locoburgemeester en wethouder is oprecht benieuwd naar zijn oplossingen voor de winkelleegstand. "Het is hier volle bak", besluit Marianne de radiouitzending die als een nachtkaars doofde. Ze laat met haar opmerking de vijf ondertekenaars en vijf politici verbaasd achter. Geen enkel spektakel of felle woordenstrijd bij deze Noordwijkerhoutse 'Kwesties'. Alleen de wind waaide stormachtig door de krimlinden.

Uit de krant