Afbeelding

Nog even...

Column

Met en optreden van diverse shantykoren werden de wekelijkse zomeractiviteiten van de NOV afgesloten. Er volgt nog wel een muziekspektakel rond de Witte Kerk, maar het is vooral in De Zilk dat de voetjes van de vloer gaan tijdens de feestweek, gevolgd door de regionaal bekende Noordwijkerhoutse kermis en oranjefeesten. Voor mij was het ooit de eerste kennismaking met Noordwijkerhout: op de fiets gingen we vanuit Wassenaar naar Noordwijkerhout.

Ook destijds luidde het tijdens de opening van de feesten: 'Vanavond moet je in in 't durp zijn!' Na de oranjefeesten is ons dorp weer van de Noordwijkerhouters. Nog maar even, want over een paar maanden wonen we in Noordwijk.

Natuurlijk wel in Noordwijkerhout-gemeente Noordwijk, maar toch. Voor burgemeester Goedhart was het zijn laatste voorwoord in het 'oranje boekje'.

Gelukkig niet voor de vele activiteiten, die er het jaar rond in nu nog ons Noordwijkerhout worden georganiseerd. Activiteiten, die bekend staan om hun gezelligheid. Het zal zeker ook na 1 januari 2019 fijn zijn te wonen, te werken en recreëren in Noordwijkerhout, ondanks dat we eigenlijk in Noordwijk wonen. Er wordt nog wel een poging gewaagd om de fusie met Noordwijk af te blazen. Een nobel streven, gelet op de reeds ver gevorderde voorbereidingen om tot een fusie te komen. Nu nog de hakken in het zand zetten lijkt een verloren zaak.

Misschien zou het beter zijn om een positieve houding aan te nemen en nu alles op alles te zetten dat we als Noordwijkerhout goed uit de voorbereidende besprekingen komen en ons niet laten overbluffen door onze toekomstige fusiepartner.

Dankzij het prachtige weer was het met de goed bezette terrasjes enorm gezellig rond de Witte Kerk. Dat daarvoor het centrum in de middaguren autovrij moet zijn, kun je je afvragen. Autovrij voor vrachtverkeer zou misschien een wat beteren oplossing zijn.

Zodra ons winkelaanbod weer op peil is en de aanduidingen waar de parkeerplaatsen en vooral hoe te bereiken zijn, is het overwegen van een autovrij centrum misschien zinvol.

Nog even regelen, zolang we nog 'baas in eigen huis zijn'.

Jacques Looijestijn

Uit de krant