Afbeelding
Foto: Frans van Steijn

Shantykorenfestival: ouderwetse gezelligheid in dorpscentrum

zaterdag 18 augustus 2018 12:45

meezingen ♦ Het wordt alweer het 16de shantykorenfestival voor shantykoor 't Bollenhart: iedere derde zaterdag van augustus, dus zaterdag 18 augustus staat het dorp weer op z'n kop.

In totaal treden acht koren op: naast 't Bollenhart zijn dat shantykoor IJgenweiss, uit Berkel en Rodenrijs, 't Joppekoor uit Warmond, shantykoor Nortada uit IJmuiden, shantykoor De Zilk, zeemanskoor De Noordwijkers, shantykoor De Oostvaarders uit Almelo en koor Bravour uit Woerden. De optredens zijn zoals vanouds op vier podia verspreid in het centrum: Zeestraat, Dorpsstraat, Marktplein en het Hoofdpodium bij de Witte Kerk. Het festivalcomité laat weten: "Ieder jaar doen wij natuurlijk mee en het koor uit De Zilk, Noordwijk en 't Joppe. Daarnaast zoeken we ieder jaar vier verschillende koren buiten de regio. De achterliggende gedachte hierbij is, dat zij ons dan weer uitnodigen wanneer zij een festival organiseren."

Het comité vindt het belangrijk dat het publiek niet ieder jaar hetzelfde wordt voorgeschoteld. Vandaar dat ieder jaar naar andere koren wordt gezocht. Inmiddels blijkt Noordwijkerhout populair: het komt steeds vaker voor dat ze koren moeten teleurstellen, omdat al acht koren zijn 'geboekt'. In het programmaboekje dat tijdens het festival te verkrijgen is en nu al bij de vvv winkel ligt, staat het uitgebreide programma en een toelichting van de koren die zullen optreden.

Shantykoor It Bollenhart uit Noordwijkerhout bestaat uit ruim vijftig stoere zeebonken, waarvan één dirigent, één organist en vier accordeonisten, tamboerijn en bongo. In 2016 vierde dit koor alweer het 15-jarig jubileum. Er is een ruim en gevarieerd repertoire opgebouwd van shanty's, zeemansliederen, Hollandse liedjes en gezellige meezingers.

Zaterdag 18 augustus wordt het festival om 12.45 uur geopend door de 'mistery guest' en er kan meegezongen en -gedeind worden tot aan de grand finale op het grote podium rond 17.00 uur.