Afbeelding
Foto: piet de boer

Dierenhoeve kan voortbestaan zonder Carnaval der Dieren

Algemeen

businessplan ♦ Voorzitter van de dierenhoeve Astrid Warmerdam is verbaasd door uitlatingen in de regionale pers door de Keiebijters en de voorzitter van Carnaval der Dieren Alfons Morssink. NZLokaal stelde vragen aan het college over de gang van zaken rond de stichting io en het Pesthuis op het Bavoterrein. Wat is er aan de hand?

Door Piet de Boer

Er is een businessplan om het Pesthuis en de Engelse Tuin te gebruiken als locatie voor de carnavalsvereniging, de kinderboerderij en de kinderopvang De Boomgaard. Zij stelden gezamenlijk een businessplan op. Het botert niet tussen de drie organisaties. De Dierenhoeve stapt op 30 november 2016 al officieel uit de stichting. De samenwerking verliep te stroef. Morssink schrijft in de brief van 9 juli aan het het College van B&W dat hij verschillende keren de Dierenhoeve heeft gevraagd weer mee te doen. De Dierenhoeve had volgens hem steeds andere redenen om samenwerken af te slaan en uit te stellen.

Onderzoek Dierenhoeve

De kinderboerderij is los van de stichting CdD een eigen onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor een goede toekomstbestendige exploitatie. Deze 'Rapportage van de Businesscase: Toekomstbestendige Zorg- en kinderboerderij De Dierenhoeve te Noordwijkerhout' (juni 2018) ligt vandaag (dinsdag 14 augustus) op het bureau van het College. Een tweede businesscase dus. Uit deze rapportage blijkt dat de Dierenhoeve zelfstandig verdr kan door ''nieuwe functies en combinatie van functies''. Bijvoorbeeld met een BSO en een kinderopvang op of bij de Dierenhoeve. Cliënten uit de GGZ kunnen op de Dierenhoeve blijven werken, maar ook ziet de kinderboerderij mogelijkheden voor mensen met een taakstraf of mensen in de reclassering. Bovendien werkt de dierenhoeve aan ''nieuwe verdienmodellen''.

Er zijn inmiddels twee sponsors bereid gevonden financiële steun te geven. Het bestuur van de Dierenhoeve wil daarom snel beginnen. En het Pesthuis dan? Warmerdam: ''Dat Pesthuis is geen prioriteit voor ons. Wij zullen dat alleen gebruiken als lunchlocatie.''

Integriteit

Morssink is in zijn brief van 9 juli verbaasd over dit tweede businessplan dat hij 28 juni onder ogen kreeg. Volgens hem voldoet het plan niet aan de eisen die de gemeente van te voren heeft gesteld. Ook de politiek laat van zich horen. Op 6 augustus stelde NZLokaal elf vragen over de gang van zaken rond Pesthuis en Carnaval der Dieren. ''Is er sprake geweest van een voorkeursbehandeling van de Dierenhoeve ten koste van andere partijen?'' De Keiebijters dreigen achter het net te vissen. NZLokaal trekt ook de integriteit van het college in twijfel. Warmerdam is naast voorzitter van de Dierenhoeve namelijk ook gemeenteraadslid voor het CDA. ''Niet chique'', vindt Warmerdam. Dat er onder een hoedje zou worden gespeeld met portefeuillehouder Henri de Jong (CDA) is onzin. Warmerdam: ''Wij hebben te maken met Bert Gotink (D66).''

Begin september komen de plannen voor het Bavoterrein en het Pesthuis waarschijnlijk op de agenda voor de raad.

Binnenkort in deze krant een uitgebreid interview met Astrid Warmdam over deze kwestie.

Uit de krant