Marcel Noort is het liefst met hengel aan de kust te vinden. | Foto: pr
Marcel Noort is het liefst met hengel aan de kust te vinden. | Foto: pr Foto: pr

'Vissen is mijn leven'

Algemeen

Met ingang van 15 juli neemt Marcel Noort (50) uit Rijnsburg het stokje over van Benny Wijnings. Noort wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlandse damesteam kustvissen.

Door Piet van Kampen

Een job die hem op hem (vissers)lijf is geschreven want hij staat bol van enthousiasme en zegt onomwonden: 'Vissen is mijn leven'. Vanaf zijn negende jaar is Marcel al gegrepen door de kustvisserij. Sinds 1993 is hij lid van de Noordwijkse vereniging HSV de Sportvisser en heeft al de nodige wedstrijden georganiseerd. Een man met ervaring en waar de kustvisserij als een rode draad door zijn leven loopt. Het is een hele eer om nu op topniveau deze functie te mogen gaan vervullen. 'Het is een topsport', laat Marcel weten, die in het dagelijks leven stukadoor is. Voor leken misschien niet te bevatten, maar als Marcel uitlegt wat er allemaal bij komt kijken dan wordt een en ander weldra duidelijk.

Wereldtop

Het Nederlandse damesteam bestaat uit vijf deelnemers en een reserve. Momenteel staat het team tweede in de FIPS rangschikking, een wereldklassement waarin de deelnemende landen zijn opgenomen. Een fraaie positie dus maar de man met de winnaarmentaliteit wil met zijn team het allerhoogste bereiken. De eerste uitdaging is al op 20 oktober 2018 als in Wales de wereldkampioenschappen worden gehouden waarin sterke landen zoals Portugal, Spanje en Kroatië geduchte tegenstanders zijn. In februari volgend jaar volgt de Olympiade in Zuid-Afrika waaraan diverse disciplines in de visserij zullen deelnemen.

Voorbereiding

De samenstelling van het Nederlandse team is inmiddels bekend en werd gevormd na het Nederlandse kampioenschap en vier zogenaamde na-selectie wedstrijden. Voor de trip naar Zuid-Afrika kan Noort zelf zijn keuze voor een team maken. Maar voor nu voorlopig eerst voorbereiden op Wales. 'We gaan ter plaatse eerst oefenen zodat we bekend worden met het water. Er wordt vier dagen gevist en een wedstrijd duurt van 16.00-21.00 uur.

Populair

Rond het WK is er altijd veel te regelen en in het land waar het wordt gehouden is het een zeer serieuze aangelegenheid met veel ceremonieel, muziek en een landenvlaggenparade. De sport wordt bij de vrouwen steeds populairder', vertelt de kersverse bondscoach enthousiast. Hij raakt niet uitgepraat over zijn passie. 'Als ik aan het stukadoren ben, ben ik ook altijd met de vis bezig', lacht hij fijntjes. Over een enthousiaste liefhebber gesproken.

Uit de krant