Welzijnswerk hoopte op vergoeding van frictiekosten.
Welzijnswerk hoopte op vergoeding van frictiekosten. Foto: pr

Jaarrekening krijgt kritiek oppositie

Politiek

De jaarrekening is een financiële verantwoording voor het jaar 2017. Het zorggeld bleek te ruim begroot. Hoe dat komt weet niemand. Het geld stroomt in de algemene reserve tot woede van NZLokaal en de Partij van de Arbeid. Het gaat over mensen volgens de PvdA. Het gaat om een technische afrekening vinden de coalitiepartijen.

Door Piet de Boer

Jaap de Moor (NZLokaal) zegt dat de reserve van het sociaal domein niet op orde is. Op 1 januari zou het tegoed aangevuld worden tot 2 miljoen euro. Dat is alleen op 1 januari 2017 het geval geweest. Dat is tegen de afspraken. Jan Janson (PvdA) trok het felst van leer tegen de rekenmeester van de coalitie Marcel Wiebes (D66). Die hield staande dat een overschot op de jaarrekening geld is dat teruggestort kan worden in de algemene reserve en niet in de buffer voor onverwachte tegenvallers in het sociale domein. Janson vindt dat de jaarrekening ook de resultaten van het beleid moet laten zien. Wethouder Gotink wees hem erop dat de resultaten wel degelijk opgenomen zijn in het jaarverslag van 2017.

Janson blijft hameren op meer aandacht voor de mensen. In de zorg worden mensen die zorg nodig hebben soms buiten de deur gehouden. De aanpassing van een auto wordt niet vergoed als de zorgvrager meerderjarig is.

De aanpassing van het interieur van de nieuwe auto wordt dan niet meer vergoed. Ze moet met de regiotaxi. En dat terwijl er geld overblijft. Janson vindt dat onbegrijpelijk. Tonnen naar de algemene reserve.

Het overschot is het gevolg van bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. De huishoudelijke hulp is versoberd. Er mogen geen ramen gewassen worden aan de binnenkant en geen boodschappen gedaan worden. ''Dan is het een hard gelag als je ziet dat er geld overblijft en naar de algemene middelen gaat.'' Wat overblijft in het sociaal domein moet in het sociaal domein blijven. Wat u er ook van zegt. Die boekhoudkundige praat moet achterwege blijven, vindt de PvdA. Marcel Wiebes gaat het nogmaals uitleggen en hoopt dat het begrepen wordt. Hij zegt dat structurele tekorten niet uit voorzieningen gedekt mogen worden. Het moet uit de lopende inkomsten gefinancierd worden. Janson en Wiebes blijven het oneens. Voor de coalitie is het een technische financiële verantwoording. Voor jansen een verantwoording van het beleid in 2017. De jaarrekening wordt goedgekeurd. NZLokaal stemt tegen.

Uit de krant