Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

What's in a name

Column

In de aanloop naar de verkiezingen voor de raad van de fusiegemeente Noordwijk, dient zich plots een 'nieuwe' aan. Aanvankelijk gaf de VVD Noordwijkerhout/De Zilk aan overeen gekomen te zijn, dat zij voor de verkiezingen samen zouden optrekken met de VVD Noordwijk en na de fusie als één partij zouden optreden in de nieuw te vormen raad.

Er werd zelfs al een kandidatenlijst opgesteld met twee lijstrekkers, alles leek koek en ei. Tot donderdagavond tijdens de raadsvergadering Marc Cramer aangaf de VVD te verlaten en als eenmansfractie onder de naam 'Groep Doen' in de raad van Noordwijkerhout verder te gaan. Volgens fractie voorzitter Hans Knapp was alles in goed overleg verlopen. Alleen had de VVD moeite met de naam die Cramer voor zijn partij had gekozen: Groep Doen. De door de VVD te voeren campagne voor de raadsverkiezingen van november heeft als ondertiteling 'De VVD kiest voor Doen'. Volgens de VVD probeert Cramer verwarring te zaaien. Volgens Knapp zou het zelfs niet mogen. Toch vreemd dat Marc Cramer daar niet van wist. Tijdens zijn opreden in de raad wees hij meermalen zijn collega raadsleden en zelfs de burgemeester dat zij zich aan de regels moesten houden. Naast zijn raadslidmaatschap voor de VVD bleek Marc Cramer zich ook in te zetten voor de politieke partij Noordwijk Puur. Vreemd voor een raadslid, die altijd zo goed wist 'hoe het moest'. En zich zeker prima inzette voor Noordwijkerhout, een wat eigenwijs maar wel prima raadslid.

Nog en verandering tijdens de raadsvergadering: met een kleine onderbreking is Hans Knapp sind 1974 actief als raadslid en wethouder in de raad van Noordwijkerhout. Sinds donderdagavond is het zijn kleinzoon, die als burgerraadslid is geïnstalleerd.

Gelet op de kandidatenlijst van de VVD Noordwijkerhout/Noordwijk is het wel haast zeker dat we de komende periode nog steeds met een raadslid Knapp van doen krijgen, alleen in een wat jeugdige uitgave.

Of we Marc Cramer ook terug zullen zien in de raad van de fusiegemeente is twijfelachtig; tijdens de laatste gemeenteraads verkiezingen had hij 25 voorkeurstemmen.

Succes.

Jacques Looijestijn

Uit de krant