Afbeelding

Poep

Column

We hebben een hond. Nou ja, een hond. Ze weegt zeggen en spreken nog geen 2 kilo. Als we bij het uitlaten de volwassen kater van de buren tegenkomen, kijken de twee dieren elkaar verbaasd aan, alsof ze willen zeggen: er klopt hier iets niet. Die kater is twee keer zo groot als onze negen weken oude Franse Bulldogpup.

 

De aanschaf van zo'n stamboombeestje is een rib uit je lijf. Maar dan ben je er nog lang niet. Een riem, een mand, een bench, voer, speeltjes... En die overdaad aan keuzes! Om gek van te worden. Toen we eindelijk dachten dat we er waren was er ineens het besef van de hondenbelasting. Oh ja! Dat moest ook nog. Eerst maar eens uitvogelen wat dat kost. Blijkt dat daar per gemeente nogal wat verschil tussen zit.

En dat is zeker geen kattenpis. De verschillen lopen uiteen van van 0 tot 124 euro per jaar! En nu komt het: Noordwijkerhout (en Noordwijk) staan in de top 10 van de duurste gemeenten met 109 (108) euro per jaar! Ik vind dat een hoop geld. Bovendien ben ik ook regelmatig in Hillegom met die kleine viervoeter en daar betaal je dus niks! In Teylingen ook niet en in Lisse betaal je weer bijna 30 euro minder. Wat een verschil. Het blijkt dat de opbrengst wordt gebruikt om de kosten voor bijvoorbeeld uitlaatplaatsen, afvalbakken, hondenpoepzakjes en handhaving te dekken. Toch vreemd dat de ene gemeente de belasting afschaft en de andere de hoofdprijs vraagt.

Nu loop ik braaf achter mijn pup aan met zo'n gratis poepzakje. Dat is ook voor het eerst in mijn leven, en zeker niet een van mijn favoriete bezigheden. Maar zo'n klein mormel produceert weinig afval, kan ik u verklappen. Een Sint Bernhard of een Deense Dog had ik ook mooi gevonden, maar dan is het opruimen van uitwerpselen in een formaat boterhammenzakje toch wat lastiger.

Opruimplicht. Ik heb er echt geen moeite mee hoor, maar ik ben er achter gekomen dat veel mede-hondeneigenaren dat wel hebben. En niet alleen rondom mijn huis, maar overal in Noordwijkerhout. Shit! had er eigenlijk boven deze column moeten staan, want dagelijks moet ik op grasvelden echt uitkijken waar ik loop. Heel vies!

Op de FaceBook pagina 'Je bent Noordwijkerhouter als' zag ik ook al posts voorbijkomen met poep-irritaties. Aan alle hondeneigenaren in onze gemeente zou ik willen zeggen: voor 109 euro per jaar jaar krijg je gratis biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes van de gemeente, toe maar! Dus ruim op die shit!

Caroline Spaans

Redacteur

Noordwijkerhouts Weekblad

Uit de krant