Afbeelding
Foto: PR

Onderzoek naar gemeentebreed ondernemersfonds

Politiek

Noordwijkerhout en Noordwijk onderzoeken of zij het bestaande ondernemersfonds in Noordwijk en de bedrijfsinvesteringszone (BIZ) in Noordwijkerhout ineen kunnen schuiven.

Door Piet de Boer

Er moet een centraal gemeentebreed ondernemersfonds komen dat bestaat uit winkeliers, bedrijven op een bedrijventerrein, agrarische ondernemingen en bij voorbeeld maatschappelijke organisaties. Het fonds beheert een pot geld die jaarlijks aangevuld wordt met OZB-geld van deze ondernemers. De gemeente int de fondsgelden. Deelnemers aan het fonds betalen namelijk meer OZB belasting dan normaal. Het extra geld wordt door de gemeente gestort in de kas van het fonds. De gemeente heeft geen zeggenschap over de besteding van die extra gelden. De gemeente int alleen en draagt af.

Het geld in het fonds wordt gebruikt om gezamenlijke projecten van de ondernemers te betalen. Bij voorbeeld de Sinterklaas-intocht, een promotiecampagne tijdens het bloemencorso of de straatverlichting tijdens de feestdagen. Ondernemers kiezen zelf hun projecten. Winkeliers financieren daarmee de feestverlichting in hun winkelstraat.

Ondernemers op een bedrijventerrein kopen daarvan samen bewakingscamera's en agrarische bedrijven kunnen een folder laten maken voor de toeristen in het voorjaar.

Met een ondernemersfonds in de gemeente worden de kosten gedeeld en kan er goedkoper worden ingekocht. Verzekeringen voor evenementen kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk ingekocht worden. Het fond en de gezamenlijk opgebrachte pot met geld moet natuurlijk ook de onderlinge samenwerking versterken. Dat is overigens niet vanzelfsprekend. In Teylingen mislukte het Ondernemersfonds namelijk. Het fonds leidde tot grote tegenstelling tussen ondernemers. In Noordwijk en Noordwijkerhout is een bedrijf in de arm genomen om dit proces te begeleiden. Het fonds hoeft er pas over ruim twee jaar te zijn.

Uit de krant