| Foto: pixababy
| Foto: pixababy Foto: pixabay

Jaarrekening 2017: positief door toeval en slimme ambtenaren

Politiek

Een begroting is een schatting vooraf van inkomsten en uitgaven. De jaarrekening laat zien of de begroting juist is samengesteld. Over 2017 is dat niet helemaal gelukt. Maar treuren is overbodig. De jaarrekening 2017 sloot met een overschot van 939.000 euro.

Door Piet de Boer

Leuk dat overschot in 2017. Maar het overschot op de jaarrekening ''is geen winst'' benadrukte wethouder Financiën Martijn Bilars. Het blijft natuurlijk wel geld dat voor iets anders gebruikt kan worden. Het bedrag belandt in de reserve als het aan het college ligt. De spaarpot voor onvoorziene extra uitgaven.

Er was verrassend genoeg zelfs een overschot bij de Jeugdzorg. Tot nu toe een couveusekindje van de transformatieagenda en hoofdpijndossier. De jeugdzorg is toegewezen aan de gemeenten en kost veel geld. "Moet dat niet in de reserve voor zorg?", vroeg van Sjaak van den Berg NZlokaal maakte daarom opnieuw bezwaar tegen het voornemen van het college om het te storten in de algemene reserve.

Jeugdzorg gelden

Opnieuw ging Bert Gotink er rustig voor zitten om uit te leggen dat er inderdaad meer begroot is, maar dat de bijdrage van het rijk nog steeds niet de kosten van de Jeugdzorg dekt. Er moet elk jaar geld bij, ook in 2017. Bilars constateerde dat de uitgaven voor jeugdzorg sterk en snel fluctueren. In 2017 blijkt er een meevaller te zijn: ''De bijdrage van Noordwijkerhout in de kosten van Jeugdhulp over 2017 (zijn) circa 10 procent lager uitgevallen.'' Het college verzekerde de raad dat de reserve voor tegenvallers in het sociaal domein elk jaar (op 1 januari) aangevuld wordt tot twee miljoen euro. Zo kunnen tussentijdse schommelingen makkelijk opgevangen worden en is zorg verzekerd. NZLokaal was niet te overtuigen. Geld voor zorg moet geld voor zorg blijven.

Minder belasting

Er was ook een meevaller bij de Wmo. Voor begeleiding en huishoudelijke hulp was minder geld nodig dan begroot. Daarnaast was er sprake van 'vrijval van de Voorziening pensioenpremies wethouders door een hogere rekenrente'. De pensiontegoeden stegen daardoor sterker dan voorspeld. Tenslotte hoefde Noordwijkerhout aanzienlijke minder energiebelasting te betalen door ''clustervorming van energieaansluitingen.'' Bilars prees de ambtenaren die deze besparing op kosten hadden geregeld.

NZLokaal bleef bezwaar maken tegen de storting van begrote zorggelden in de algemene reserve. Daarmee wordt de jaarrekening opnieuw besproken in de raadsvergadering van 5 juli.

Uit de krant