Afbeelding

Ondernemersfonds

Column

De komende fusie van Noordwijkerhout met Noordwijk werpt ook in de ondernemerswereld zijn schaduw vooruit. Noordwijk heeft al zo'n fonds, gevoed door een bijdrage van €50 per €100.000 OZBwaarde. Verplichte bijdrage. Ondernemers beheren het fonds zelf. So far so good. Nu Noordwijkerhout: de gemeente heeft de LTO en KAVB gevraagd een informatieavond te beleggen om de mening van de kwekers te peilen voor zo'n fonds. Eerst een presentatie van organisatieburo Blauberg.

Natuurlijk alleen maar positief. Dan een ervaringsdeskundige uit Pijnacker, ook positief. Als voorbeelden om de verzamelde gelden te besteden werden talloze zaken genoemd: innovatie, kennis naar de streek halen, Greenport stutten, betere belangenbehartiging, infrastructuur verbeteren, diverse publiciteitsactiviteiten, cursussen, glasvezel tot het oprichten aan toe van een agrarische belangenvereniging naast de LTO en KAVB.

Niet genoemd werd dat we enige jaren geleden ook met Blauberg zo'n zelfde sessie gehad hebben. Voornaamste reden was toen dat onder alle ondernemers, ook winkeliers en midden- en kleinbedrijf, de organisatiegraad behoorlijk daalde: "het lidmaatschap kost teveel en je ziet er niets voor terug" was meestal het argument. De freeriders betalen niet mee, maar profiteren wel. Natuurlijk speelt ook nu dit argument mee!

Dan nu mijn mening over de doelen van het fonds: die liggen bijna allemaal op het bordje van de Overheid; waar betaal je anders belasting voor? Komt nog bij dat bezoekers aan onze dorpen een forse duit bijdragen in de vorm van toeristenbelasting en, vooral in Noordwijk, met parkeergelden! Doen de agrariërs dan niets? Ik durf te stellen dat die nu al de grootste bijdrage leveren, zij het in natura. Die zorgen dat de Streek in het voorjaar een bloementapijt is waar alle hotels, vakantieparken, horeca, busondernemingen en, niet te vergeten, de middenstand gratis van meeprofiteren.

En dan moet ook nog de geplande Noordelijke ontsluitingsweg dwars door bollenland.

Ik ben het kwijt!

Aad van Ruiten

Uit de krant