Aad en Mien de Groot bij de favoriete rozenstruik. | Foto: Piet de Boer
Aad en Mien de Groot bij de favoriete rozenstruik. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Tien jaar tuinententoonstelling

Duurzaam & Groen

De groene ballonnen hangen bij de weg en de deur staat open. Op de tiende Open Tuinendag van Groei en Bloei en de VVV kunnen negentien tuinen bezocht worden. De belangstelling wordt elk jaar groter, zegt een van de tuineigenaren.

Door Piet de Boer

Er is bij de VVV een fietsroute te koop om de tien tuinen in Noordwijkerhout en de negen tuinen in de Zilk te bezoeken. Aan de Hoogduinweg ligt de cottage tuin van Mien en Aad de Groot. Inspiratie voor de tuin komt uit Schotland en Ierland. De bordermuurtjes zijn gemaakt van gestapelde tuintegels. Aad heeft de stenen een tweede leven gegeven. Hergebruik van materiaal en planten vindt het echtpaar belangrijk. Aad scheurt 's winters hosta's. Vaste planten met grote decoratieve bladeren, maar ook geliefd  voedsel voor slakken. Hij ontwikkelde een methode met ecologische korrels in plastic buizen. Het slakkengevaar is daarmee onder controle. Het meest dierbare is de rozenstruik met grote roze bloemen. '' Vroeger de lievelingsroos van mijn moeder'', zegt Mien. ''Als ik de bloemen zie, moet ik steeds aan haar denken.'' Aan de Zilkerduinweg treed je de Aziatische tuin binnen van de heer B. Janssen. Op de achtergrond speelt oosterse muziek. ''Een spirituele tuin waar kleuren en vormen in harmonie zijn.''

Een afwisseling van zwierige perkranden, pad met yin-yangteken, waterpartijen, vissen en weelderig begroeide waterkanten.  Een bezoek aan China deed hem besluiten zijn strakke traditionele tuin om te vormen tot een oosters paradijsje met verschillende niveaus.

Het opbouwen van de tuin heeft veel tijd gekost. ''Nu is alleen dit snoeimes mijn tuingereedschap. Als planten te hard gaan knip ik wat weg. Daarna laat ik de natuur zijn gang gaan.'' Dat geldt ook voor de enorme collectie bonsais. Miniatuurboompjes die gesnoeid worden en geleid met metaaldraad zodat ze lijken op volwassen grote exemplaren. Dat duurt jaren. Dat wel. Maar tijd lijkt in deze tuin geen rol te spelen. Op een centrale plek bij het vijvertje staat een Boeddhabeeld.  'Vroeger was ik protestant'', zegt hij. ''Ik geloof nog steeds in de grote maker, maar niet in het gebouw, de kerk.'' Het boeddhisme trekt hem meer aan. ''Boeddhisten zijn toleranter''. Op de Noorder Leidsevaart leidt de tienjarige Rinze de Rooij bezoekers rond in de ''diervriendelijke showtuin'' van zijn vader. 

Ruimte voor insecten

Er staan dikke boomstammen in de grond met tientallen gaatjes. ''Daar kunnen wilde bijen in wonen, want het gaat niet zo goed met de bijen de laatste tijd''. Daarom zijn er ook heel veel bloemen in de tuin. Hij wijst floxen, kamperfoelie en kattenkruid aan. Er staan ook aalbessenstruiken met trossen rode vruchten en appelbomen. ''Na de goede appeloogst van vorig jaar zijn de bomen dit jaar aan het rusten'', zegt appelexpert Rinze. Hij wil later net als zijn vader hovenier worden. Wil je niet liever verstoppertje spelen in de tuin. ''Dat is niet echt de bedoeling'', zegt de kordate hovenier in wording. Hij poseert stoer bij de gaatjesbomen voor de wilde bijen. Zijn zesde rondleiding is afgelopen. Hij geeft een hand en dan naar de volgde bezoeker die zijn verhaal wil horen.

Uit de krant