Afbeelding

Oude raadhuizen speeltuin voor nieuwe werkwijze

Politiek

fusie ♦ Om de nieuwe werkwijze in te slijpen bij het personeel maar ook bij burgers wordt door de Stuurgroep voorgesteld de twee raadhuizen in Noordwijk en Noordwijkerhout te verbouwen. Kosten bijna drie en een half miljoen euro. Een investering voor hooguit vijf jaar.

Door Piet de Boer

De beslissing over een nieuw raadhuis wordt vooruit geschoven. Daar moet de nieuwe gemeenteraad een beslissing over nemen. De 'oude' raadhuizen worden totdat het nieuwe gebouw er staat gebruikt als oefenplekken voor de nieuwe manier van werken in de fusiegemeente Noordwijk. Deze oefentijd zal maximaal vijf jaar duren. Dan moet er een n ieuw gemeentehuis zijn waar alle ambtenaren onder gebracht kunnen worden en de burgers meer ruimte krijgen om zelf met ideeën en plannen te komen. "De nieuwe werkomgeving moet aansluiten op de kernwaarden en nieuwe werkwijze van de fusiegemeente, '' staat er in het voorstel.

Sloop

De twee gemeentehuizen worden verbouwd. Dat is nodig volgens de Stuurgroep om de gebouwen geschikt te maken voor 'het Nieuwe Noordwijkse Werken'. Dat betekent dat ambtenaren geen eigen bureau meer hebben. Werkplekken zijn er wel maar die woren flexibel gebruikt. Een ambtenaar kan werken op een arbo-werkplek, in een overlegruimte, op een belplek, een samenwerkplek of concentratiewerkplek. De binnenmuren en scheidingswanden gaan eruit voor een deel. De gemeentes verwachten met de verbouwing zoveel ruimte te winnen, dat het kantoor aan de Goohorstlaan afgestoten kan worden.

Een advies en ingenieursbureau is al aan de slag gegaan en heeft een 'Voorlopig Ontwerp' voor de huisvesting in de twee gemeentehuizen gemaakt en getekend. Er zijn vijf mogelijkheden. Varierend van bijna niets doen tot bijna alles slopen. De voorlopige keuze bij de Stuurgroep is gevallen op nummer drie; ''Aan de gangen open ontmoetingsplekken''. Een deel van de gangwanden wordt gesloopt om het gebouw open te maken. Het gebouw kan dan gebruikt worden als proeftuin voor het nieuwe werken. Nadeel van deze keuze is volgens het ingenieursbureau dat ''in een deel van het gemeentehuis de sfeer gehandhaafd bllijft''. De gemeente wil de verbouwing gerealiseerd hebben op 1 januari 2019. De verbouwing moet dus binnen zes maanden klaar zijn zowel in Noordwijk als Noordwijkerhout.

Uit de krant