Oranjevereniging aan tafel bij de de Stichting Ontmoetingscentrum Puyckendam (SOP).| Foto: pr.
Oranjevereniging aan tafel bij de de Stichting Ontmoetingscentrum Puyckendam (SOP).| Foto: pr. Foto: pr.

Platform van verenigingen

Algemeen

Het platform VNZ (Verenigingen van Noordwijkerhout en de Zilk) functioneert als een vrijwilligersplatform die middels bundeling van kennis en kunde haar bijdrage voor de verenigingen uit de Zilk en Noordwijkerhout wil leveren voor en na de fusie.

Verenigingen met haar vele vrijwilligers zijn stuk voor stuk van grote waarde. Gedreven mensen die veel willen en kunnen maar meer en meer geconfronteerd worden met wet en regelgeving. De vraag is hoe houden gemeente en verenigingen elkaar in een verantwoorde uitvoerbare balans. Het fusietraject heeft ook invloed op de verenigingen. Het platform VNZ is bereid te participeren in het traject van de fusie waar het gaat om het vrijwilligers en verenigingenbeleid. Veel verenigingen hebben inmiddels contact gezocht met hun zusterverenigingen in Noordwijk. Verschillen aangaande gevoerd beleid en subsidies zijn eerste signalen die doorkomen. VNZ wil graag in gesprek met de politieke partijen om de route te verkennen naar een duurzame positie van de vrijwilligers en verenigingen binnen de nieuwe gemeente Noordwijk.

Behoud van tradities

Voor nu staan er twee zaken op de agenda; de fusie met Noordwijk en een bestuurlijke overlegvorm met de verantwoordelijke gemeenteambtenaren na de fusie. VNZ wil de opgebouwde tradities en identiteit van de verenigingen behouden en de afstand tussen verenigingen en gemeente zo klein mogelijk houden. VNZ wil meedenken om zaken als vergunningen en veiligheidsbeleid efficiënt vorm te geven en samen met de Gemeente Noordwijkerhout het einde van de zelfstandigheid van Noordwijkerhout en de Zilk feestelijk markeren.

Uit de krant