Afbeelding
Foto: piet de boer

Victorkerk krijgt noodklok tot Victorfeest

Algemeen

De drie klokken in de toren van de Victorkerk zwijgen van 20 juni tot eind september. De metalen constructie waar de klokken in hangen is doorgeroest en aan vervanging toe. De Victorkerk start een actie. Een spaarpot in de vorm van een maquette van de klokkentoren staat in de Victorkerk. Voorzitter Jos Beugelsdijk en Ted Jansen van de beheercommissie hopen dat de klokken weer ouderwets kunnen galmen bij het Victorfeest op 7 oktober.

Tekst en foto: Piet de Boer

"Ik ben heel precies", zegt Ted Jansen met een glimlach. Hij tekende minutieus de bestaande situatie in de Victortoren die dateert uit 1938. De zwakke stalen balken zijn geel, de gevaarlijk zwakke delen rood en blauw. Van de vier ondersteuningsbalken zijn er drie aangetast door roestvorming. Aan de zuidzijde is het draagvermogen nog 64 procent, aan de noordzijde slecht 28 procent van het oorspronkelijke vermogen. "De veiligheid is in het geding", vinden de twee. In 1949 zijn de drie klokken van 585, 345 en 243 kilogram in een metalen klokkenstoel gehangen. Dat is 69 jaar geleden.

Klokken aan balken

Op 20 juni komt een hoogwerker bij de toren staan om de klokken aan een houten balk te hangen. Die kan het gewicht van de klokken tillen verzekeren de twee experts. De klokken hoeven dus niet naar beneden.De firma Daalmans uit Helmond vernieuwt de klokkenstoel waar de klokken in hangen, de luidmotoren, -assen, -wielen, -klepels en twee klepelplaten. Maar ook de kroonstroppen en de lagers worden vervangen. Bovendien komen er twee nieuwe 'onderslagbalken', de fundering van de klokkenstoel. Al het bestaande staalwerk krijgt een onderhoudsbeurt en wordt voorzien een laag zwarte bitumen.

Trappen buigen

Ted Jansen en Jos Beugelsdijk klimmen naar de klokkenzolder. De aluminium trappen buigen ritmisch mee met het klimmen. Ze staan op de tussenvloer met afvoergaten voor het regenwater. Boven hen hangen de drie klokken. Die zijn in orde. Zelfs geen haarscheurtjes. Als we boven zijn en de aangetaste metalen delen bekeken hebben, waarschuwt Ted. Het is twaalf uur en een oorverdovende klokkengeluid maakt in een klap praten onmogelijk. Van zwijgende klokken is nog geen sprake. Ook na 20 juni zal het klokkengeluid niet helemaal stoppen. Er komt een noodklok. ''Vooral belangrijk bij begrafenissen'', zegt Jos Beugelsdijk. Ted vult aan. ''Als ik de overledene niet ken en de grote klok wordt geluid, is dat voor mij toch emotioneel.'' het geluid van klokken hoort bij een kerk en het geloof.

De kosten voor de gehele vernieuwing en vervanging zijn aanzienlijk. "Bijna 30.000 euro", zegt Jos Beugelsdijk. Dat is inclusief de vernieuwing van het agelusklokje en de aanschaf van een 'moederklok'. Een computersysteem om de klokken een jaar vooruit te kunnen programmeren. Er komt financiële ondersteuning van de gemeente, maar een groot deel moet uit donaties komen. Ted maakte de bouwtekeningen voor de maquette van de toren. Arnold Beugelsdijk, Leontien van der Klugt, Frank Helsloot en Henk van de Nieuwendijk bouwden, schilderden en voorzagen de maquette van elektrisch licht en een metalen kruis. In de luidgaten kunnen de donaties en giften gestort worden voor de renovatie.

| Op de foto: de klokkenzolder onder de grote klok van bijna 600 kilo. Ted Jansen en Jos Beugelsdijk (rechts)

Uit de krant