| Foto: pr
| Foto: pr Foto: pr

Geweld in Noordwijkerhout valt mee

Algemeen

Noordwijkerhout maakt deel uit van de veiligheidsregio Hollands Midden. De regio maakte een rapportage over huiselijk geweld in de negentien gemeenten die onder deze regio vallen. Veilig Thuis neemt de meldingen aan en zoekt naar oplossingen. Het aantal meldingen van geweld in de regio is opnieuw gestegen.

Door Piet de Boer

Veilig Thuis geeft advies en organiseert hulp. Hulp bij Huiselijk geweld, kindermishandeling, maar ook mishandeling van ouderen. Het gaat over lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld in huis of in de familiekring. Ook verwaarlozing valt hieronder.

Stijgende lijn met een enkele daling

Het geweld kan plaats vinden tussen (ex-)partners, gezinsleden of familieleden. Veilig Thuis Hollands Midden probeert onveilige situaties te stoppen en de situatie thuis weer op de rails te krijgen. Uit de eerste kwartaalrapportage van 2018 blijkt dat het aantal aanmeldingen, maar ook het aantal vragen om advies opnieuw toegenomen zijn. Het aantal gaat de eerste de eerste drie maanden van dit jaar van 1121 naar de 1184 meldingen in de hele regio Hollands Midden.

Die regio omvat negentien gemeenten waaronder Noordwijkerhout.

Deze stijgende lijn met een enkele daling, bestaat al sinds 2016. In Noordwijkerhout waren in dit eerste kwartaal 28 meldingen van huiselijk geweld en acht vragen voor advies. Uit de tabellen in de rapportage blijkt verder dat er geen meldingen zijn gedaan van ouderenmishandeling en geen huisverboden zijn opgelegd. Het lijkt mee te vallen in Noordwijkerhout.

Politie meldt meer

Veilig Thuis weet niet precies wat de oorzaak is van de recente stijging in de regio Hollands Midden.

Het vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met de toegenomen professionalisering bij de politie. Er zijn bijvoorbeeld verbeteringen aangebracht in de werkwijze van de politie in verband met huiselijk geweld.

De politie doet eerder melding bij Veilig Thuis als er iets mis is in een gezin of familie. Veilig Thuis probeert binnen vijf dagen het onderzoek te starten en het onderzoek binnen tien weken af te ronden.

'Het blijft een uitdaging om aan de eis te voldoen'

Het stijgend aantal meldingen speelt de organisatie echter parten. ''Het blijft nog steeds een uitdaging om in het geval van pieken in het aantal meldingen of bij ziekte aan deze eis te voldoen. Het lukt nog niet om te voldoen aan de eis inzake de doorlooptijden''. Er dreigen wachtlijsten te ontstaan.

 

Uit de krant