Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

stemmen

Column

Met de benoeming van een 'kwartiermaker' lijkt het er op dat aan de Herenweg, de 'stellingen' betrokken gaan worden.

De politieke partijen zijn hun 'manschappen/vrouw' aan het organiseren en de kwartiermaker, een vrouw, tevens beoogd griffier voor de fusiegemeente Noordwijk, gaat uitmaken hoe door de kandidaat-ambtenaren de stellingen ingenomen gaan worden.

Dat zal nog een hele klus worden. De hele organisatie gaat op de schop en hoe schuif je twee ambtenaren corpsen in elkaar. Zowel in Noordwijk als in Noordwijkerhout zullen vertrouwde gezichten vertrekken, nu overigens al merkbaar aan de Herenweg. Na het zomerreces zullen de politieke partijen wel naar buiten komen met hun kandidaten voor de te vormen gemeenteraad. Het is nu nog steeds een moeilijke zaak om geschikte kandidaten te vinden. Wie worden de lijsttrekker, ligt hij goed, zowel in Noordwijkerhout als Noordwijk. Zijn het evenals elders in het land de plaatselijke partijen die er met de 'winst' van door gaan. Zullen er, evenals elders in maart het geval was, veel voorkeurstemmen worden uitgebracht op kandidaten, die door hun partij, naar de mening van de kiezers, te laag op hun kandidatenlijst terecht zijn gekomen?

Eind november, als we naar de stembus mogen, zullen we het weten. Voor Noordwijkerhout zijn er eigenlijk geen hete hangijzers.

Het muurtje rond de Witte Kerk is tegen die tijd gereed. Althans... dat is de bedoeling. Veel schot zit er momenteel niet in. Een soort 'inloopmuurtje' en een , 'zitmuurtje' met meerdere ingangen naar het hof. Te beluisteren, dat een en ander nu niet direct het idee is van 'de club' die hun idee, tijdens vergaderingen, mochten ventileren, over het muurtje. Of, zo het er nu naar uitziet, het moderne muurtje past bij de Witte Kerk, zullen de meningen verschillen.

Het muurtje zal dit keer geen verkiezingsitem zijn. Even als de nieuwe bomen, zal het wat het muurtje betreft, gewoon even wennen zijn. Afgelopen week, een klein voorproefje, hoe gezellig het met mooi weer kan zijn rond de Witte Kerk.

Als komende zomer het centrumplan is uitgevoerd en de aangevraagde horecavestigingen gehonoreerd zijn, zal het zeker prima vertoeven zijn op onze Steeg, want ondanks de fusie is het altijd goed toeven in Noordwijkerhout.

Jacques Looijestijn

Uit de krant