| Foto: Wim Siemerink
| Foto: Wim Siemerink

Veel waardering voor ATC-ers

Algemeen

Het lijkt tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Bij evenementen zie je steeds mensen in felgekleurde hesjes. Met op hun rug de tekst 'verkeersregelaar'. Dat zijn speciaal gecertificeerde vrijwilligers. Die alles in goede banen leiden bij wegafsluitingen of anderszins. Ze waken over de veiligheid van weggebruiker en evenementendeelnemers.

Evenementenorganisaties moeten bij het verzoek tot het verkrijgen van een vergunning aan tal van voorwaarden voldoen. De verkeersveiligheid en bijbehorend veiligheidsplan zijn onderdelen van die voorwaarden. Omdat dit voor veel evenementenorganisatoren een behoorlijk onbekend en tijdrovend terrein blijkt, en ook nog eens oorzaak is van heel veel irritatie, besloten twee mannen hier iets aan te doen.


Speciale eenheid

René Verbeek en Alfons Morssink, beiden bestuurslid van 'De mooiste file', en onder andere verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid bij dit evenement lanceerde het idee tot de oprichting van een speciale eenheid. Die evenementenorganisaties zou kunnen faciliteren op dit gebied.

Een eerste samenwerking met stichting FEIN bij het Ibiza-festival leverde al de nodige positieve reacties op. De samenwerking met de gemeente Noordwijk verbeterde per direct. Morssink en Verbeek besloten een stichting op te richten die de werving en opleiding van verkeersregelaars op zich nam. Het stichtingsbestuur werd daartoe uitgebreid met communicatiespecialist Robbert Lelieveld en met Nico Geerlings, deskundig op het gebied van personeelswerving en begeleiding.


Kleine vergoeding

De stichting kreeg de naam ATC, wat staat voor All Traffic Care. Inmiddels wordt men ingeschakeld bij 27 evenementen. En zijn er op dit moment al ruim 80 spotmanagers werkzaam als verkeersregelaars, parcoursbegeleiders of evenementenbegeleiders. Die vrijwilligers krijgen de daarvoor geldende vrijwilligersvergoeding met een maximum van €1500,- per jaar. Maar dat is voor velen bijzaak want inmiddels is de groep een gezellige familie die met elkaar leuke dingen doet, op tijd een natje en een droogje krijgt en alom waardering geniet. De evenementenorganisatoren betalen natuurlijk mee aan de kosten van de stichting. Maar dat dekt de lading niet.


Parkeerterrein

ATC is na overleg met de gemeente Noordwijk inmiddels exploitant geworden van het parkeerterrein aan de Langevelderslag. Om met de opbrengsten daarvan de belangrijkste tekorten te kunnen dekken. Bestuurslid Morssink spreekt dan ook met respect en veel waardering over de gemeente Noordwijk. Veiligheidscoördinator René Verbeek blijkt steeds makkelijker te kunnen samen werken met de ambtenaren in het gemeentehuis.

Het succes van ATC zorgt echter wel voor tekort aan mankracht. Daarom wil de stichting meer mensen enthousiast maken om mee te doen. Op onze vraag: 'Wat is er dan leuk aan?', legt Morssink uit: 'Vooral de betrokkenheid bij dat wat er gebeurt is leuk te noemen. En bij onze mensen ontstaat een band wat je het 'wij gevoel kan noemen'. Daarnaast waken wij er over dat het vooral ook gezellig is, dat er op tijd rustpauzes worden ingelast en dat de organisatie goed is.'


Leuke dingen doen

René Verbeek vult nog even aan: 'En we willen met elkaar leuke dingen doen. Zo gaan we binnenkort met de groep in een touringcar naar Texel. Om aldaar assistentie verlenen bij een evenement. Maar we combineren dit met een gezellige barbecue en een excursie over het eiland. Daar willen we nog meer laten zien dat ATC-ers lid worden van een evenementenfamilie, die het leuk vinden in Noordwijk en soms in de omgeving te faciliteren. Met name met verkeersbeveiliging en parcoursbegeleiding. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: info@stichtingatc.nl.

Uit de krant