De wethouders van Noordwijk en Noordwijkerhout komen op de fiets samen over de brug. | Foto: Piet de Boer
De wethouders van Noordwijk en Noordwijkerhout komen op de fiets samen over de brug. | Foto: Piet de Boer

Fiets- wandelpad F287 officieel geopend

Algemeen

Wethouders Hans Bakker (Noordwijk) en Martijn Bilars (Noordwijkerhout) ontmoetten elkaar op 17 mei bij het lint op de brug van fietspad F287. Schaar in de hand om de snellere verbinding tussen de voormalige terreinen van Sancta en Bavo officieel te maken. Het fiets- tevens wandelpad is een symbool voor de aanstaande fusie tussen Noordwijk en Noordwijkerhout, zegt de trotse wethouder Bilars.

Door Piet de Boer

Het pad heeft een bewogen voorgeschiedenis. Twaalf tot dertien jaar geleden zijn de eerste plannen opgesteld, zegt beleidsmedewerker Jeroen Rodenburg. Het is een lang traject geweest voor dit 1,8 kilometer lange fiets- en wandelpad. Gelukkig zijn de eigenaren uiteindelijk bereid gevonden hun grond te verkopen. Zij waren ook naar de officiële opening gekomen, samen met politici, medewerkers van bouwbedrijven en ambtenaren. Door hun medewerking en gezamelijke inspanningen komt er nu een snelle verbinding tussen de Bavo en Sancta. Kosten: 1,4 miljoen. Die kosten worden grotendeels gedragen door de provincie Zuid-Holland. De Ontwikkelingscombinatie Sancta Maria heeft ook financieel bijgedragen.

Bilars memoreerde dat hij deze snelle verbinding al heel lang op zijn persoonlijke verlanglijstje had staan. Hij woont sinds 1974 in Noordwijkerhout en werkte op de Bavo. Voor zijn opleiding moest hij op de fiets naar de een soort opleidingskeet bij de Sancta. Toen wenste en hoopte hij al dat er een fietsroute zonder omwegen zou komen. Hij heeft zijn wens lang moeten koesteren. Er waren de nodige drempels te nemen. Niet elke grondeigenaar was vanaf dag een positief. Door onduidelijkheden is het pad recentelijk nog afgesloten met beton en boomstronken. Toen de laatste puntjes op de i stonden en de misverstanden uit de weg waren geruimd, kon het fietspad open en ging de wens van Bilars en veel recreanten in vervulling.

Uit de krant