Afbeelding

Zorgpauze voor mantelzorgers

Zorg & Welzijn

Noordwijkerhout start met een pilot voor kortdurende respijtzorg, eigenlijk een zorgpauze voor mantelzorgers.

Piet de Boer

Noordwijk werkt al sinds november 2016 met deze kortdurende vervangingen van hulpverleners. De zorgpauze maakt het mogelijk dat 'zorggevers' hun sociale contacten kunnen onderhouden of gewoon een uur kunnen sporten. Mensen weten niet dat ze voor de gemeente mantelzorgers zijn. ''Ben ik mantelzorger?'' hoort wethouder Bert Gotink regelmatig op bijeenkomsten over zorg. Je bent mantelzorger als je iemand verzorgt voor tenminste acht uur per week. Je doet dat nu al drie maanden of langer. Je staat als mantelzorger ingeschreven bij de mantelzorgconsulent in Noordwijkerhout. Als alles goed gaat is er niets aan de hand, maar een mantelzorger leeft niet alleen om te zorgen. Met deze kortdurende Zorgpauze vooral kun je een keer naar naar een verjaardag van een familielid of naar de klaverjasclub. Met de Zorgpauze wil de gemeente overbelasting van zorgverleners voorkomen.

Deze pilot Zorgpauze is vooral bedoeld voor volwassen zorgverleners die zorgen voor een andere volwassene met dementie of langdurige lichamelijke klachten. Als de zorggever een keer weg moet of met vrienden wil afspreken, zorgt de gemeente via het Wmo Adviescentrum voor een vervanger. Ook tijdelijke ondersteuning bij het eigen huishoudelijk werk is mogelijk. In Noordwijk hebben ze al goede ervaringen met deze pauze voor mantelzorgers. Even de tijd om iets anders te doen. Het is laagdrempelige zorg en vaak een goede oplossing om de eigen sociale contacten te onderhouden.

Jeugdigen

Na 2019 zal de regeling Zorgpauze misschien permanent worden. Dan zal ook gekeken worden of jongeren die mantelzorg geven voor een Zorgpauze in aanmerking kunnen komen. Kinderen met zorgtaken presteren minder op school en hebben minder sociale contacten, als ze zorg moeten verlenen. Bijvoorbeeld aan een van hun ouders. Als u mantelzorger bent kunt u bij het Wmo Adviescentrum informeren of u van deze kortdurende hulp gebruik kunt maken.

Uit de krant