Afbeelding
Foto en tekst: piet de boer

Carnaval der dieren zet door

Algemeen

Het is al een jaar stil rond de plannen voor het voormalige Pesthuis. Achter de schermen is wel veel gebeurd. Na de goedkeuring van de raad voor de Bavoplannen wil de stichting Carnaval der Dieren onder leiding van Alfons Morssink snel aan de slag. Het pesthuis staat er nu niet florissant bij. In maart 2017 werd bekend dat de Beukelaargroep van plan was het pesthuis een maatschappelijke bestemming te geven. Edwin de Beukelaar, Mandy Koek en Henri de Jong tekenden hiervoor een intentieverklaring. 

De Hafakkers, de zorgboerderij, maar ook de Keiebeiters en de Dierenhoeve zouden samenwerken om het pesthuis te renoveren, te exploiteren en een maatschappelijke functie te geven. Het zijn allemaal organisaties verbonden aan het Bavoterrein en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Het liep niet zoals verwacht. ''Ik heb al maanden tot een half jaar niets gehoord en weet ook niet hoe het ervoor staat'', zegt Astrid Warmerdam van de Dierenhoeve. De heer Jaap Duijn van CV de Keiebijters verwijst door naar voorzitter van de stichting Alfons Morssink. De intentieovereenkomst met de Beukelaargroep is verlopen.

Afzonderlijk overleg

Het bestuur van de stichting Carnaval der Dieren io bleef niet stilzitten en is doorgaan met het plan: het opzetten en exploiteren van een ''sociaal maatschappelijk cultureel centrum en landschapspark op het oude Bavo-terrein in Noordwijkerhout.'' Er is veel vergaderd, zegt Morssink, maar bevestigd ook dat er nu alleen met de afzonderlijke stakeholders overleg is. ''We zijn al jaren bezig.'' Hij wacht nu op de goedkeuring van de Bavoplannen door de raad. De tekeningen zijn er al voor de renovatie van het Pesthuis met de extra gebouwen voor de carnavalsvereniging , kinderdagverblijf de Boomgaard, maar ook een plaats voor de Dierenhoeve en een horecavoorziening.

Het omgevingsplan voor de Bavo wordt in de eerstvolgende Commissievergadering Ruimte en Wonen besproken. Als dat plan goedgekeurd wordt in de raadsvergadering hoopt Morssink in augustus of september te kunnen beginnen. Hij denkt dat het totale project ongeveer 1 miljoen euro gaat kosten. De Keiebijters en de Dierenhoeve zijn echter geen kapitaalkrachtige organisaties. Morssink maakt zich desondanks geen zorgen over de kosten van renovatie en nieuwbouw. ''Ik ben een geboren optimist.''

Uit de krant