'Het schrijven duurde 2 maanden; het bedenken meer dan 10 jaar'| Foto: pr
'Het schrijven duurde 2 maanden; het bedenken meer dan 10 jaar'| Foto: pr Foto: pr

Toon van Tol: Bollenpellen voor managers

Algemeen

Regio n 'Bollenpellen voor managers' is de titel van het eerste boek van Toon van Tol uit De Zilk. Het boek bevat negen werkstrategieën voor managers en leidinggevenden die universeel toepasbaar zijn. Uniek is dat Van Tol de inspiratie hiervoor vond in de bollen.

Door Wilma van Velzen

"De beroemde uitspraak; het schrijven duurde ongeveer twee maanden, het bedenken meer dan tien jaar is ook op mij van toepassing", begint Van Tol gevat. "Al zolang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd in hoe dingen werken. Het simpele werk als bollenpeller naast de kruk van mijn moeder gebruik ik vaak als voorbeeld om uit te leggen wat de kracht is van de eenvoud. Bollenpellers werden in de schuur vaak gevraagd 'geen vogelnestje te maken', wat voor mij een prachtig handvat is om mensen aan te sporen de werkplek, en de bovenkamer, schoon en opgeruimd te houden. Of neem 'een kop op de mand'. Dat vergelijk ik graag met net dat stukje extra waarmee je het onderscheid kunt maken in gewoon je werk doen of écht succesvol worden. Deze en meer voorbeelden resulteerden in negen werkstrategieën, als basis van mijn boek. En of je nu bollenpeller of de grote Frits Philips bent, deze strategieën werken voor iedereen."

'Geen vogelnestjes maken'

De strategieën van Van Tol kunnen gezien worden als metaforen die universeel toepasbaar zijn. "In de bollenwereld begrijpt men wel wat het is om 'geen vogelnestjes te maken' en 'de werkvloer goed opgeruimd' te houden. Maar ook in andere branches zoals in ziekenhuizen, de zorg of het midden en kleinbedrijf herkent men zich hierin. Bij lezingen heb ik dit in de praktijk al meerdere keren zo ervaren. Mijn eerste strategie is 'Een beetje klooien en vlooien'. Zo begint het meestal in het leven en op het werk. Je moet immers eerst die 10.000 vlieguren maken anders word je meestal niet écht succesvol. Mijn slotstrategie is altijd 'Zorg goed voor jezelf, want daar wordt iedereen beter van' ofwel 'bollen pellen voor jezelf."

Illustraties

Visueel wil het oog ook wat volgens Van Tol en dus heeft illustrator Gerard Gratema iedere strategie van een eigen plaatje voorzien. Ook verder in het boekje zijn illustraties doorgevoerd, evenals op zijn website www.bollenpellenvoormanagers.nl "De plaatjes zijn zo veelzeggend dat ook mijn zonen Twan en Tijn, de nieuwe generatie bollenpellers, in een oogopslag zagen waar het om ging. We hebben ook nog wat mokken met strategieën bedrukt en vervolgens een eigen 'bollenpelhandel' opgestart. De boekjes kosten 14,95 per stuk inclusief verzendkosten en zijn via de website te bestellen. Bollenpellers Twan en Tijn zorgen voor de verzending."

Iedere zomer vakantiewerk in de bollen

Vermeldenswaardig is nog dat Van Tol het eerste exemplaar van zijn boek zaterdagmiddag 28 april in Hotel De Nachtegaal van Lisse heeft overhandigd aan Peter Ruigrok, directeur van Ruigrok Productie. De link tussen hen, zo verklaarde Van Tol, is dat Ruigrok evenals hijzelf als kleine jongen iedere zomer vakantiewerk deed in de bollen. "En beiden zijn we aan de Leidsevaart geboren, de een in Lisse de ander in Hillegom. Dagelijks stuurt Ruigrok nu meer dan 1500 mensen op pad om de werkstrategieën in praktijk te brengen, daarmee is hij zeer succesvol ondernemer geworden en een inspiratie voor Van Tol

Adviseur

Ook op zijn eigen werkplek als commercieel adviseur zorgt Van Tol voor een tafel vol bollen. "Anders kun je niet pellen" zegt hij gevat. In de historische tuinen van de Hortus Bulborum in Limmen ontdekte Van Tol dat de oudste in Nederland bekende tulp de Duc van Tol (1595) is vernoemd naar Aleid van Tol, de vrouw van Adrieaan Duyck Heer van Oudkarspel. "In de familiestamboom ben ik al terug bij de Van Tollen uit Nieuwveen en ooit hoop ik ook een link te vinden naar Aleid van Tol. Dat zou mooi passen in mijn bollenpelverhaal, want de tulp Duc van Tol is commercieel, wordt al jaren geteeld en diens nazaten staan nog steeds in mijn tuin."

Uit de krant