Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Herdenken

Column

Onder een strakblauwe lucht was het vrijdagavond 4 mei om 20.00 uur, twee minuten, muisstil bij het oorlogsmonument voor het gemeentehuis.

De kranslegging en defilé besloten een, anno 2018, indrukwekkende herdenking in de St. Jozefkerk. Ik herinner me nog mijn eerste dodenherdenking. Dat was in Wassenaar. In een lange rij liepen we langs het oorlogsmonument aan de Schouwweg. Op de meeste kruisen die op een duingebied waren geplaatst, stond vermeld: 'onbekend'. In de loop der jaren zijn nog heel wat namen van begraven soldaten bekend geworden en elders herbegraven.

Het oorlogskerkhof is inmiddels vervangen door een herdenkingsmonumentje, tegenover het voormalige oorlogskerkhof. De stille tocht wordt inmiddels op vele plaatsen vooraf gegaan door een herdenkingsbijeenkomst.

Ook in Noordwijkerhout is het een bijeenkomst waar jong en oud aan meewerken. Vooral de inbreng van de jeugd houdt, 'Dat mogen we nooit vergeten' op deze wijze in stand. In stand houden zouden we, na de fusie, 'onze' dodenherdenking in Noordwijkerhout ook moeten doen. Er wordt inmiddels hard gewerkt om de ambtelijke organisatie in elkaar te schuiven. Een hele klus. Maar hoe om te gaan met de 'specifiek' Noordwijkerhoutse, Noordwijkse, (binnen en buiten) Zilkse evenementen? Gewoon door laten gaan! Jarenlang zijn er nooit problemen geweest tussen dorp Noordwijkerhout en De Zilk. Er was wel een periode een Zilkse politieke partij voor nodig om de Zilkse belangen in de schijnwerper te zetten. Het lukte, en een eigen Zilkse partij was niet meer nodig en de Zilkse belangen werden ingepast en behartigd door de bestaande Noordwijkerhoutse partijen.

De Noordwijkse en Noordwijkerhoutse politieke partijen zijn inmiddels al een samenwerking overeengekomen. Hoe de puur plaatselijke partijen zich gaan opstellen is nog niet duidelijk. Uiteindelijk gaan de gemeenteraadsverkiezingen in november voor een raad, die de belangen van de hele fusie gemeente Noordwijk moet behartigen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan mág. De partijen zullen voor hun kandidatenlijst een mix moeten kunnen vinden vanuit de vier sectoren, waaruit de fusiegemeente Noordwijk is samengesteld. Geen eenvoudige klus. Succes.

Jacques Looijestijn

Uit de krant