Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Het Zilt: veel info, weinig nieuws

Algemeen

bouw • Afgeladen vol was de Duinpan. Bewoners van De Zilk en omgeving lieten zich inlichten over bouwproject Het Zilt. Van Rhijn Bouw had mooie afbeeldingen van de rijtjeshuizen en de twee-onder-een-kapwoningen. Die zullen als eerste verrijzen op het voormalige zoutdepot.

Door Piet de Boer

De eerste onderhandelingen met een projectontwikkelaar over de woningbouw op het zoutdepot vonden plaats in juli 2015. De raad gaf groen licht in september 2016, maar het prject werd opgeschort. Later bleek nieuw natuuronderzoek noodzakelijk te zijn. Het eerdere onderzoek naar onder andere hagedissen, mussen en padden was verlopen. Op 12 februari van dit jaar verscheen het langverwachte rapport Nader Onderzoek Wet Natuurbescherming Het Zilt De Zilk. Roofvogels zijn niet aangetroffen en ook nesten van mussen ontbreken. De zandhagedis en rugstreeppad zijn niet gevonden, maar zijn wel in de buurt. Plaats een amfibischerm tijdens de bouw raad het SAB-rapport aan. De pad is een 'kolonisator' en voelt zich snel thuis op een bouwlocatie.

Met het scherm wordt voorkomen dat de werkzaamheden stilgelegd moeten worden. Het scherm is overigens niet verplicht. De inwoners en ondernemers in De Zilk zijn ongeduldig door het oponthoud. Zij willen dat de bouw begint.

De Zilk ongeduldig

Het Zilt is al langere tijd een gespreksonderwerp in het dorp. Er is een actiecomité van moeders en zonen. Zij ventileerden in deze krant eerder hun ongeduld. De belangstelling was dan ook groot op maandag 23 april. Ongeveer 200 bezoekers waren om 19.30 uur met hun vragen naar de Duinpan getrokken en verdrongen zich bij de tafels van de gemeente en bouwbedrijf Van Rhijn. Veel informatief beeldmateriaal, maar een aantal vragen kon helaas nog niet beantwoord worden. Wanneer zijn de huizen klaar, wanneer begint de verkoop en wat zijn de exacte kosten?

Het werd rumoerig om 20.00 uur. Wethouder De Jong pakte de microfoon. ''Ik begrijp uw ongeduld. Ik ben ook ongeduldig, van huis uit''. Hij legde uit dat het plan in tweeën is gesplitst. In de zomer wordt begonnen met de verkoop van de eengezinswoningen en twee-onder-een-kaphuizen. De eerste paal gaat ''begin volgende jaar de grond in''. Het tweede gedeelte met appartementen, winkels en gezondheidscentrum gaat langer duren. Er moet een bestemmingsplanprocedure gevolgd worden. ''Mensen kunnen bezwaar maken, maar dat lossen we op voor u'', deelt de wethouder mede. ''Geef uw emailadres en we houden u op de hoogte''. Van Rhijn Bouw kan wel een indicatie geven van de prijzen. De richtprijzen voor de eerste eengezinswoningen gaan om en nabij de drie ton kosten en de twee-onder-een-kapwoningen komen op ongeveer 475.000 euro. Let wel het zijn richtprijzen benadrukt de medewerker van Van Rhijn Bouw.

2020 voltooid

Het tweede gedeelte van Het Zilt met appartementen, supermarkt, kapperszaak en Goed-centrum (Gezondheidscentrum Onder Een Dak) moet waarschijnlijk nog een jaar wachten. De gemeente denkt dat in het vierde kwartaal van 2019 alles in kannen en kruiken is. Daarna kan er meteen gebouwd worden. In 2020 is alles klaar. Voor de supermarkt is dat waarschijnlijk te laat. De Spar wil het contract niet meer verlengen. De tent is op en niet meer representatief genoeg. Na de korte toespraak van de wethouder zijn de aanwezigen voldoende op de hoogte. Veel informatie was al bekend. ''Niks nieuws'', zegt Aad Witteman. ''Hetzelfde verhaal van drie jaar geleden.'' Veel aanwezigen volgen zijn voorbeeld en gaan richting huis. De Duinpan loopt snel leeg. De Zilk moet toch nog even geduld hebben. | Tekst: Piet de Boer

Uit de krant