Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans Foto: Caroline Spaans

Regeren is vooruitzien

Algemeen

Een paar zeer warme dagen en de hele Bollenstreek staat meteen in bloei. De natuur werkte prima mee, want nadat ook het centrum van Noordwijkerhout in een bloemenzee was getooid, zakte de temperatuur en konden we dagenlang genieten van een kleurrijk centrum. Zo prachtig dit jaar dat niemand het in zijn hoofd haalde vernielingen aan te richten. Noordwijkerhout vierde feest en dat begon met de huldiging van drie kersverse Leden in de Orde van Oranje Nassau, waaronder zelfs een Ridder. In de loop van het afgelopen jaar waren er al een zevental Noordwijkerhouters verrast met een koninklijke onderscheiding. Met tien onderscheidingen voor personen uit onze toekomstige fusie gemeente zal het na de fusie in de gemeente Noordwijk, met zijn vier onderscheiden gebieden, met de inzet van vrijwilligers wel goed zitten.

Noordwijk Puur, de grootste politieke partij in Noordwijk, is zich al aan het oriënteren in Noordwijkerhout. Ik hoop dat ze niet te erg schrikken. Noordwijkerhout heeft toch wel wat 'ouwe jongens'-cultuur en wethouders met' niet lullen, maar poetsen'-mentaliteit. Het zal wennen zijn, maar de Noordwijkerhoutse mentaliteit, de Noordwijkerhoutse gezelligheid -zet drie Noordwijkerhouters bij elkaar en je hebt een feestje- zal zeker zijn uitwerking hebben bij onze toekomstige fusiepartner.

Eindelijk lijkt er schot te komen in de realisatie van woningbouw op het voormalige Bavoterrein. 'Eerst bewegen en dan bouwen' was de bedoeling. Helaas moest er eerst nog een 'vuiltje' opgeruimd worden op de Bavo. De grond rond het Pesthuis moest gezuiverd worden en afgevoerd. Dat afvoeren van de grond gaat nu over de juist opgeknapte wijk De Boekhorst. Het lijkt niet anders te kunnen om de ontwikkeling van het toekomstige 'Landgoed in den Houte' niet te stagneren. 'Even niet aan gedacht', daar schijnen ze overigens in Noordwijk ook wel eens last van te hebben. De Noordwijkerhoutse en Noordwijkse partijen die onderdeel zijn van een landelijke partij, zijn inmiddels al een 'fusie' aangegaan. De verkiezingsprogramma's voor de komende vier jaar worden al geschreven. Nu maar hopen dat er in beide gemeenten kundige mensen zijn te vinden, die allereerst tot uitvoer brengen, dat 'regeren vooruitzien is'. Daaraan heeft het de afgelopen jaren, in beide fusiegemeenten, wel eens ontbroken.

Jacques Looijestijn

Uit de krant