Foto: pixabay
Foto: pixabay Foto: pixabay

Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als zodanig; anderen willen niet geregistreerd staan

Zorg & Welzijn

De rekenkamer van Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom publiceerde eind vorig jaar: 'Onderzoek Mantelzorgbeleid. Inzicht in het beleid en ervaringen van mantelzorgers'. De centrale vraag van het onderzoek: ''Doen de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout voldoende aan mantelzorgondersteuning?'' Conclusie dat blijft onduidelijk omdat het aantal mantelzorgers onbekend is.

Door Piet de Boer

Elke gemeente doet aan mantelzorgondersteuning, maar of het genoeg is blijft gissen. Noordwijkerhout heeft naar schatting 5,6% van de mantelzorgers in beeld. Dat betekent dat zij zich gemeld hebben bij de mantelzorgconsulent. Ze staan geregistreerd. Ze ontvangen ondersteuning en een mantelzorg compliment (VVV-bonnen). Dit lage percentage wijkt niet veel af van Lisse en Hillegom en het landelijk beeld. Noordwijkerhout krijgt wel steeds meer zicht op deze vrijwillige zorgverleners zegt het college in antwoord op de onderzoekers. In 2017 zijn er 79 mantelzorgers bijgekomen en staat het absolute aantal op 233 personen.

Uit het onderzoek blijkt dat mantelzorgers niet bekend zijn met de organisaties, niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot registreren en niet weten wat registratie voor hen kan betekenen. Veel mantelzorgers zien zich zelf niet eens als mantelzorgers. De reden om iemand te gaan helpen is niet om mantelzorger te worden. Mantelzorgers willen als partner, familielid, vriend of buren hulp bieden en zorgen. Dat doe je gewoon. Het is niet je beroep. Mantelzorgers weten ook niet waar ze zich kunnen registreren als ze dat al willen. Ze weten tenslotte ook niet wat registratie voor hen kan betekenen. Tenslotte is er een aantal mantelzorgers die gewoon niet geregistreerd wil staan. Ze willen geen label opgeplakt krijgen, staat in het rapport van de rekenkamer.

Het beleid in de drie gemeenten lijkt op elkaar, maar verschilt ook op punten. Noordwijkerhout is de enige die een mantelzorgconsulent heeft. Maar of het genoeg is wat de drie gemeenten doen, blijft in de lucht hangen. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Elke gemeente doet iets aan mantelzorgondersteuning blijft de teleurstellende conclusie van het onderzoek. Eerst maar eens tellen hoeveel mantelzorgers er zijn.


Uit de krant