Afbeelding

Lastige taal

Column

Kranten maken is leuk. Heel leuk. Maandag - op de dag van de deadline - alles klaarzetten om groen licht te geven voor de drukpers. Dat is de drukste dag van de week, waarop de werkdruk het hoogst is. Want de krant móet voor een afgesproken tijd klaar zijn. Geen gaatjes en zo min mogelijk witregels. Geen fouten en geen onzuivere foto's. Soms is dat op de laatste nipper heel lastig. Zeker als er dagen zijn dat de telefoon veel gaat en er heel veel mails binnenkomen die beantwoord moeten worden.

Dinsdag een dagje pas op de plaats met soms een afspraak voor een (paar) interview(s). Woensdag de planning maken. Wie maakt welke foto, wie maakt welk artikel? Donderdag de nieuwe krant in de steigers zetten. Waar zet ik die foto, waar dat artikel? Vrijdag het invullen van de eerste redactiepagina's. Zaterdag en zondag artikelen schrijven, redigeren en op z'n plek zetten, maandag weer deadline, dinsdag weer pas op de plaats en woensdag begint alles opnieuw. Maar dan met andere foto's, andere teksten. Het is veelzijdig, afwisselend, maar toch hetzelfde. En dat maakt het niet alleen boeiend, maar ook zeer leerzaam. Fouten maken we allemaal, maar daar leren we ook van. Foutloos Nederlands schrijven is lastig. Onze taal is grammaticaal een pijn in de poepert, zoals de Amerikanen het zouden zeggen.

Onze taal verandert van tijd tot tijd. Ben je net gewend aan géén tussen -n of -s, moet-ie er juíst tussen. Heel wat eigenaren van onder meer pannEkoekenrestaurants waren destijds niet blij met de heer Van Dale.

Op de redactie weten we inmiddels allemaal wel hoe we iets moeten schrijven, maar toch gaat het wel eens mis. Werkdruk, het even niet weten, of simpelweg over het hoofd zien; het gebeurt ons allemaal. Want hoe was het ook weer: twee onder één kap woning? 2 onder 1 kapwoning? tweeondereenkapwoning? Geen van drieën! Ha! Ik moest het opzoeken deze week: twee-onder-een-kapwoning. Dat is goed. En denk je bij het groot dictee der Nederlandse Taal een 'paar' fouten te hebben gemaakt, zijn het er gewoon 35. 35! Maar zinnen als: Onze gevioleerde moerstaal kan nog qaly's winnen via een didactisch angehauchte opiniepeiler die alle korte ei's door lange wil remplaceren gebruik ik gelukkig niet vaak.

Met extra tijd op de 'deadline-maandag' maak ik altijd nog even een uitdraai van alle digitale redactiepagina's van de krant. Op papier zie je altijd weer dingen die je digitaal over het hoofd zag. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Maar ik verzeker u: uw Noordwijkerhouts Weekblad wordt week in week uit met zorch en toeweiding gemaakt!

Caroline Spaans

redacteur

Uit de krant