De praalwagen van corsogroep KAVB heeft als thema: Swing, en is klaar voor kleur! | Foto: Marit Hogervorst
De praalwagen van corsogroep KAVB heeft als thema: Swing, en is klaar voor kleur! | Foto: Marit Hogervorst Foto: marit hogervorst

Bloemencorso in de steigers

Algemeen

De 71ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek staat in de steigers en ook zijn er voldoende hyacinten.

In totaal rijden er zeventien praalwagens mee.

"Na het overlijden van onze corsovoorzitter Leo van der Zon begin van dit jaar hebben wij als bestuur de belofte gedaan een bijzonder mooi corso te laten rijden" meldde corsovicevoorzitter Gerrit Rutgrink tijdens de persconferentie op dinsdagmiddag 10 april in Keukenhof. "En ik kan u verzekeren: er staan al praalwagens klaar in de opbouwhal bij DeLeeuw Flowerbulbs in Sassenheim en die zien er, ondanks dat er nog geen bloemen op zitten, indrukwekkend uit. We zijn er trots op dat ons corso ook dit jaar weer achttien praalwagens en ruim dertig luxe wagens en bijzondere voertuigen telt. "

Eveneens maakte Rutgrink bekend dat de Leo van der Zon Corsoprijs voor het beste entertainment in het leven is geroepen.

"Wat is er niet mooier dan deze entertainmentprijs te vernoemen naar Leo die de aanzet gaf voor de vernieuwing op het gebied van de figuratie en muziek in het corso. Zo kunnen we hem blijven herdenken binnen het Bloemencorso. En muzikaal pakken we direct flink uit, want behalve de muziekkorpsen uit de corsogemeenten worden ook bijzondere korpsen verwacht waaronder het 110-koppige korps The Beat Goes On uit Portland USA en het fietsende korps uit Opende."

Het onverwacht prachtige lenteweer heeft van de grote zorg voor de bloemen voor bestuurslid Ted Kortekaas een kleinere zorg gemaakt. Daags na de persconferentie kan gestart worden met het snijden van de hyacinten. Verwacht wordt dat er ruim voldoende bloemen zijn om de praalwagens te overdekken. Wel is het aantal kleuren beperkt, want vanwege de verlate lente staan op dit moment allen nog de vroege soorten in bloei. In ieder geval is het zo, dat woensdag 18 april het opbouwfeest kan beginnen met de eerste steek op de praalwagen van Teylingen. Leo van den Ende, schilder van Panorama Tulipland, zal deze taak verrichten. Tevens meldde Rutgrink dat het corso met zijn tijd meegaat en blijft vernieuwen. "Er is volop digitale innovatie gerealiseerd met het ontwikkelen van de app 'Bloemencorso Bollenstreek onderweg' om daarmee nog beter het 'aaneengesloten en op tijd rijden' te managen.

Op schooigebied zijn eveneens slagen gemaakt. Omdat het corso een gratis publieksevenement is geven corsobezoekers vaak aan iets bij te willen dragen aan het corso. Voortaan kan dit ook digitaal en heeft een aantal schooiers een draadloos pinapparaat bij zich zodat ook met een contactloze pinpas een kleine bijdrage kan worden gedaan. En natuurlijk is er de mogelijkheid online een donatie te doen."

Vanwege de vele activiteiten die rond het corso in alle Bollenstreekgemeenten en in Haarlem worden georganiseerd werd de persconferentie ook bijgewoond door collegeleden en andere vertegenwoordigers van de corsogemeenten. Tevens is corsozaterdag voor Keukenhof een topdag. Het thema van de 71ste corso editie is Cultuur en van 18 tot en met 22 april is de Corsoweek. Alle bollengemeenten en Haarlem zijn hier met tal van corsoactiviteiten bij betrokken. Het hoogtepunt is op zaterdag 21 april wanneer het corso van Noordwijk naar Haarlem rijdt. De avond ervoor rijdt het feestelijk verlicht door Noordwijkerhout.

Uit de krant