Afbeelding

Gemeente moet op zoek naar niet geregistreerde mantelzorgers

Zorg & Welzijn

De komst van de participatiesamenleving zorgt ervoor dat bewoners minder bij de overheid aan kunnen kloppen voor hulp en ondersteuning en steeds vaker een beroep moeten doen op mantelzorgers uit hun omgeving. Mensen worden ouder en werken langer door. De verwachting is dat hierdoor de druk op mantelzorgers alleen maar zal toenemen.

Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers niet overbelast raken is in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geregeld dat mantelzorgers bij de gemeente terecht kunnen voor ondersteuning.

De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout (HLN) heeft onderzocht hoe de mantelzorgondersteuning in de gemeente is geregeld en welke verbeteringen mogelijk zijn.

Schattingen geven aan dat slechts 5 procent is geregistreerd

Om mantelzorgers te kunnen ondersteunen moeten zij bekend zijn bij de gemeente. Dit is voor alle gemeenten een probleem. Schattingen geven aan dat slechts ongeveer 5 procent van alle mantelzorgers bij een gemeente is geregistreerd. De rekenkamercommissie sprak met een aantal niet geregistreerde mantelzorgers. De belangrijkste reden om zich niet te registreren is onbekendheid met het feit dat zij zich kunnen registreren en de organisaties waar zij dit zouden kunnen doen. Ook zien veel mantelzorgers zichzelf niet als mantelzorger.

De rekenkamercommissie beveelt de gemeente aan om vol in te zetten op het vergroten van het aantal geregistreerde mantelzorgers. Potentiële doorverwijzers, zoals loketmedewerkers, moeten, zo vindt de rekenkamercommissie, meer bekend zijn met het aanbod van mantelzorgondersteuning en meer worden getraind in het signaleren van mogelijke problemen en het actief vragen naar mogelijke overbelasting.

Om mantelzorgers goed te kunnen ondersteunen is er ook kennis nodig van de specifieke behoefte aan ondersteuning. De rekenkamercommissie beveelt aan om de uitvraag van deze behoefte te verbeteren.

Ook vraagt de rekenkamercommissie aandacht voor de toekomstbestendigheid van het beleid.

Het rapport van de rekenkamercommissie over het mantelzorgbeleid wordt op 12 april besproken in de raadscommissievergadering van de gemeente Hillegom.

Uit de krant