Het nieuwe onderkomen van de expositieruimte. | Foto: pr
Het nieuwe onderkomen van de expositieruimte. | Foto: pr

Stichting Noordwijkerhout Van Toen viert lustrum

Activiteiten

De stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) is ontstaan uit het museum Langeveld, in het dorp ook wel het Bavo Museum genoemd. In dit museum werd de geschiedenis van de psychiatrie in Noordwijkerhout getoond. In 1999 is het museum opgeheven.

Daarna mocht NoVaTo in Puyckendam een soosmiddag per maand organiseren. In januari 2012 verscheen de eerste NoVaTo-bode, die vier maal per jaar uitkomt, speciaal voor sympathisanten. Inmiddels heeft de stichting ruim 500 sympathisanten. Natuurlijk kreeg NoVaTo ook een website en een Facebookpagina. De volgende stap was het oprichten van een stichting: 4 april 2013 is de oprichtingsakte ondertekend.

Omdat de ruimte in Puyckendam te klein werd, is op zoek gegaan naar andere ruimte. Eind 2013 werd een lokaal in het oude schoolgebouw 'De Zeestroom' aan de Hoogstraat in gebruik genomen. Een jaar later al kwam daar een lokaal bij, wat ingericht werd als expositieruimte. De inloopdagen werden verruimd en lezingen georganiseerd. De expositieruimte in 'de Zeestroom' is inmiddels verruild voor een nieuwe ruimte aan de Zeestraat 3a. NoVaTo is vanaf 1 januari 2016 aangemerkt als culturele algemeen nut beogende instelling (ANBI). Een ANBI is een instelling die het algemeen belang dient. Dat betekent dat een schenking aftrekbaar is. Voor NoVaTo betekent het dat zij geen schenkbelasting en erfbelasting hoeven te betalen, waardoor een schenking voor 100 procent bij NoVaTo terecht komt. Vanaf woensdag 4 april ligt er ter gelegenheid van het lustrum voor iedere bezoeker van het museum een presentje klaar. Elke klant van het snoepwinkeltje krijgt wat lekkers mee.

Uit de krant