Foto: archief
Foto: archief

Top 10 gemeente als punt op de horizon

Politiek

fusie ♦ Het visiedocument voor de fusie is aangepast en er staat een punt op de horizon. Noordwijk wil in het rijtje van de tien beste gemeenten van Nederland staan.

Door Piet de Boer

Te afwachtend en te weinig ambitieus was het oordeel van het Noordwijkse deel van de Raadsgroep in februari. Na een gesprek met raadsleden en ambtenaren op 6 maart is een conceptnotitie opgesteld: 'De nieuwe gemeente Noordwijk. Wat voor gemeente willen we zijn?' Het nieuwe Noordwijk wil een ''hoogwaardig en veelzijdig woon-, werk- en leefgebied'' zijn. Bovendien moet Noordwijk 2.0 een ''energieke, gastvrije en betrokken samenleving'' worden. Ten derde wil Noordwijk na de fusie een ''sterke partner (zijn) in de regio''. En tenslotte wil het nieuwe Noordwijk ook tot een ''moderne, pro-actieve en dienstbare organisatie'' groeien.

Om dat te bereiken is een voorlopige 'organisatiemissie' opgesteld: ''Verbinden met het doel voor ogen''. Er kwamen wel wat vragen over de formulering van deze missie van de gemeente. Wat moet je daarmee? In de notitie staat dat de gemeente resultaten wil bereiken, maar wel ''vanuit het belang en bedoeling voor bewoners''. Besturen wordt beschreven als een voetbalspel. ''De gemeente neemt minder zelf de bal aan de voet en laat anderen meer het spel maken''. De overheid wordt ''spelbegeleider en belangenmakelaar''.

De inzet en werkzaamheden moeten erop gericht zijn een top 10 plaats voor dienstverlening te bemachtigen. Maar ook een top-10 plaats voor de tevredenheid van bewoners over '' bestuur en organisatie''. Tenslotte wil Noordwijk na de fusie een 'showcase' worden van een middelgrote gemeente met vernieuwende vormen van burgerparticipatie en burgerkracht. En dat alles binnen drie tot vijf jaar na de fusie op 1 januari 2019.

Uit de krant