Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Stemmen

Column

Woensdagavond zal er bij NZLokaal wel een extra pilsje gedronken zijn. Alle plaatselijke partijen bleken bij de gemeenteraadsvergaderingen bijna overal de winnende partij tenzij of zeker zetels gewonnen hebben.

Dat belooft wat voor 21 november als Noordwijkerhout naar de stembus mag. Onze plaatselijke aan landelijke partij 'gebonden' partijen zullen alle zeilen moeten bij zetten. De VVD kwam het beste uit de strijd, gevolgd door het CDA. Voor D66 is het aanpakken. Gelukkig voor hen zijn ze een samenwerking aangegaan met Groen Links, de partij die het prima heeft gedaan. Voor de PvdA, al jaren vertegenwoordigd door prima raadsleden, ziet het er somber uit. Het zal een hele klus worden om een gezamenlijk partijprogramma op te stellen. We worden één gemeente, maar hoe zullen de zetels over de vier sectoren, waarin de gemeente Noordwijk straks verdeeld wordt, ingevuld worden?

Dat er heel wat voorkeurstemmen zullen worden uitgebracht, natuurlijk, alle kandidaten gaan voor de gemeente Noordwijk, maar ja. Een ras- Noordwijkerhouter wordt niet ineens een Noordwijker en omgekeerd.

Het zal voor de partijen naast een gezamenlijk partijprogramma een hele klus worden het juiste poppetje op de juiste plaats op de kandidatenlijst te zetten. Wethouder Bilars gaf in een radioprogramma al aan zich de komende maanden in te zetten, zoveel mogelijk mensen te overtuigen in november op de VVD te stemmen. Nu maar hopen, ook voor de VVD, dat de emoties rond de vervanging van de bomen en het muurtje rond de Witte kerk goed uitpakken.

Anders kon ook in de nieuwe fusiegemeente Noordwijk, een plaatselijke partij als NZLokaal als grootste uit de bus komt. De uitslag van het referendum laat wel zien dat er nog heel wat water door 'de Guldemond' zal moeten stromen eer in de fusiegemeente alle neuzen dezelfde kant op staan. De verschillen in de uitslag zijn gering, maar zo het er nu voor staat zou Noordwijkerhout voor en Noordwijk tegen de sleepwet gestemd hebben.

Noordwijkerhouters hebben kennelijk niks te verbergen. Noordwijkers mag je aannemen, ook niet. Dan maar te hopen dat er straks na de fusie, geen lijken uit de kast vallen.

Jacques Looijestijn

Uit de krant