Afbeelding

Lente

Column

Een bevriend advocaat vertelde me onlangs dat ze het deze tijd van het jaar zó druk heeft, dat ze de rest van het jaar haar praktijk wel zou kunnen sluiten.

Echtscheidingen: ze zijn aan de orde van de dag in het voorjaar. Het lijkt wel of gehuwden elkaar als de lente begint ineens zat zijn. Het boterbriefje ligt na jarenlang lief en leed verfrommeld in de prullenbak. Echtelieden waarvan je als buitenstaander dacht: die twee gaan nóóit uit elkaar, staan ineens beteuterd, maar zichtbaar opgelucht voor je en zeggen: de koek is op, we stoppen er mee! Sommigen durven na jaren eindelijk een knoop door te hakken.

Het is nu dus een stuk drukker in de wachtkamer van de advocaat dan gedurende de wintermaanden. Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat mensen elkaars nabijheid in donkere en koude maanden meer opzoeken en warmen zich aan wat er nog over is van het eens zo hevig brandende liefdesvuur. Uitgedoofd is het. Nat vuurwerk. Maar zodra de zon gaat schijnen is de beer los. Als de decemberverplichtingen achter de rug zijn, de rode-feestmaand-cijfers door het januari- en februarisalaris weer is aangevuld, gaat het kriebelen. Je hebt ternauwernood samen de carnaval overleefd, en nu? De cijfers liegen er niet om: landelijk jaarlijks een slordige 34.000 scheidingen tegen ruim 65.000 geliefden die elkaar het ja-woord geven (bron: CBS). In Noordwijkerhout trouwen jaarlijks ruim honderd stellen. Volgens het CBS is in ons dorp 9,2 procent van de volwassen inwoners gescheiden (2017): een groei van 3,2 procent ten opzichte van 2016.

In het land waar ik afgelopen week met vakantie was, is polygamie en vrouwenonderdrukking gemeengoed. Mannen mogen met maximaal vier vrouwen tegelijkertijd getrouwd zijn. Vrouwen hebben nauwelijks rechten, laat staan dat ze met meerdere mannen getrouwd zouden mogen zijn. Scheidingsadvocaten zijn er wel, maar kennen in de lente vast geen piekmoment. Misschien komt dat op een mooie dag in de winter. Wanneer het kwik in mijn vakantieland rond 23, 24 graden niet hoger komt. Ik hoop voor al die vele onderdrukte vrouwen dat deze 'kou' ze ooit wakker zal schudden en ze en-masse in opstand komen tijdens hun eigen 'Arabische Lente'.

Caroline Spaans

Redacteur

Noordwijkerhouts Weekblad

Uit de krant