Eerst moest de oude, ongeschikte grond verwijderd zijn, voordat de bomen de grond in konden. | Foto: Piet de Boer
Eerst moest de oude, ongeschikte grond verwijderd zijn, voordat de bomen de grond in konden. | Foto: Piet de Boer

Platanen planten op Victoriberg

Duurzaam & Groen

Leerlingen van de Prinsenhofschool plantten 21 maart vijftien platanen op de Victoriberg. Vooraf is er een quiz over bomen. Petje op – petje af. Winnaar is Bram Everzeel. Bram wist alle vragen van wethouder Bert Gotink goed te beantwoorden. ''Heeft een boom gevoel?'' Vooraf sloeg wethouder Martijn Bilars met gerichte klappen de paaltjes de grond in bij een nieuwe 'piramidevormige plataan'. en boom met de typerende, gevlekte schors. De verwijderde iepen zijn gedeeltelijk gerecycled.

Vier exemplaren verhuisden naar speeltuin de Duinrand in De Zilk.

Van te voren moest op de Victoriberg eerst zestig centimeter oude, ongeschikte grond verwijderd worden. ''De zuurgraad moet goed zijn, anders slaan ze niet aan'', volgens boomexpert Harry van der Voort.

De leerlingen mochten na de quiz meteen aan de slag en genoten lachend en zwetend van deze lesonderbreking. ''Wij mogen dit jaar allemaal leuke dingen doen'', zei een leerlinge uit groep acht. De ruimte rond de bomen werd voortvarend gevuld met 'goede' grond. Automobilisten reden vrolijk toeterend voorbij.

Boomgevoel

Dit is waarschijnlijk zijn laatste bomenklus van dit jaar in Noordwijkerhout. Het planten moet voor half april klaar zijn, anders raakt de schors snel beschadigd. Dat doet zeer, weet Bram Everzeel. Want bomen kunnen wel degelijk voelen. Als je bomen schopt of slaat met een stok kan de bast beschadigen en zonder bast kan een boom niet leven.

Uit de krant