Anne van den Dool. | Foto: pr./Frans Eijck
Anne van den Dool. | Foto: pr./Frans Eijck Foto: pr./Frans Eijck

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

bieb • Anne van den Dool (1993), collectiespecialist van de Bibliotheek Bollenstreek en lezer in hart en nieren, deelt graag haar leestips met jullie. Deze keer draaien die om het Boekenweekthema van dit jaar: de natuur. Van een roman over een rekenend paard tot een bundel van zwijgzame plattelandsverhalen.

Willem Frederik Hermans: Nooit meer slapen

Een klassieker om nooit te vergeten. We volgen de ietwat jonge geoloog Alfred, die door de drassige gronden van Noorwegen struint om de hypothese van zijn geologisch onderzoek te staven. Zijn ambities staan in schril contrast met zijn klungelige handelen: hoe graag hij ook het werk van zijn vader – die tijdens eenzelfde soort onderzoek omkwam – wil voortzetten, hij loopt voortdurend tegen zijn eigen beperkingen aan. Je waant je spontaan in de natuur als je Hermans' roman leest, en leeft bovendien helemaal mee.

Han Kang: De vegetariër

Een Zuid-Koreaanse roman, hoe vaak krijg je die nu in handen? De hoofdpersoon van Han Kangs roman De vegetariër, Yeong-hye, heeft te kampen met vreselijke nachtmerries, die haar doen besluiten van de ene op de andere dag besluit te stoppen met het eten van vlees. Een behoorlijk radicale keuze in Zuid-Korea, die haar niet in dank wordt afgenomen. Een enorm fantasierijke roman, die je aan het denken zet over de relatie tussen mens en natuur. De vegetariër won in 2016 de Man Booker Prize.

Naomi Rebekka Boekwijt: Pels

Pels is een bundeling van zeven verhalen, waarin de jonge Naomi Rebekka Boekwijt zeven plattelandslevens beschrijft. Steeds weer word je als lezen overvallen door de stilte, de moeite waarmee de boerderijbewoners met elkaar communiceren, en hoezeer ze aan hun werk en dieren gehecht zijn. De zinnen zijn kort, maar vol van betekenis. De verhalen tonen geen gebeurtenissen, maar gevoelens van kwetsbaarheid en eenzaamheid, waarin iedere lezer – maar in het bijzonder degene met een plattelandsachtergrond – zich moeiteloos zal herkennen.

Tim Krabbé: Een tafel vol vlinders

In de Boekenweek tippen we natuurlijk ook een Boekenweekgeschenk – uit 2009, welteverstaan, toen het thema van deze week 'de literaire zoo' was. Het verscheen in een oplage van 968.000, een heus record. Krabbés boek draait om de intieme relatie tussen vader Fred en zijn geadopteerde zoon Bram, die het toeval een grote – en zelfs fatale – rol in hun leven laten spelen.

Uit de krant