Leonard met vrijwilligers Hans, Tineke en padre Roberto. | Foto: pr.
Leonard met vrijwilligers Hans, Tineke en padre Roberto. | Foto: pr. Foto: pr.

Leonard v Leeuwen: Noordwijkerhouter in Panama

Algemeen

reizen • Voor deze krant schreef Leonard van Leeuwen in 2014 een verhaal over zijn voetreis naar Santiago de Compostella. Nu is hij in Panama en neemt ons opnieuw mee in een boeiend reisverslag. Deze week deel 9.

"Het is pas ruim vier maanden geleden dat we bij een rit door de omgeving van Cerro Plata, op de twaalf Indiaanse families stuitten, die in werkelijk erbarmelijke omstandigheden leefden. En nu is het onmogelijke toch gebeurd. Regelmatig heb ik geprobeerd om te vertellen wat we hier hebben kunnen doen, maar ik besef me dat ik daarmee aan alle kanten tekort schiet. Met een ontwikkelingsland in de tropen is niets te vergelijken met een land in Europa. En toch probeer ik het nog een laatste keer.

Het huis en de nieuwe keuken zijn klaar om naar goed Panamees gebruik officieel geopend te worden. Gepakt en gezakt vertrekken we met maar liefst drie pick-up trucks. Volgeladen met ingrediënten voor het eten en drinken en een grote tafel met wat stoelen, waarvan padre Roberto vindt dat we die zelf best kunnen missen. Ook één van de twee schilderijen met Jezus aan het kruis moet mee. Ook dit kan kennelijk samen gedeeld!

De laatste twee kilometers zijn slecht begaanbaar en deze 'laatste' keer besluit ik om ze te gaan lopen. Het is hier zo warm dat al gauw het zweet overal naar beneden gutst. Ik loop langs hutjes van mensen waar we inmiddels ook langzaam al wat helpen. Ik zie dat iedereen is uitgenodigd en zich zo netjes mogelijk aangekleed heeft om ook naar de opening te gaan (natuurlijk ook omdat ze weten dat er wat te eten zal zijn). Er zijn ook veel kinderen, zeker 25. Onze kokkin, Isabeb lita, maakt een kippensoep met daarbij natuurlijk rijst. Roberto zorgt dat er door de vrouwen gelijk goed opgelet wordt bij de bereiding ervan. Voor de ceremonie natuurlijk een gebed, vervolgens wordt een lint doorgeknipt en dan krijgt oma Beatriz een sleutel. Maar ze heeft geen idee hoe die te gebruiken, dat moet een paar keer worden voorgedaan. Wat een voorrecht om al die gelukkige en veel gezondere gezichtjes te zien. Het onmogelijke is gebeurd!"

Meer info via: www.doneeractie.nl (kijk onder Panama)

Uit de krant