Uiteraard hoort een bordesscène met burgemeester Gerrit Goedhart er ook bij. | Foto: Piet de Boer
Uiteraard hoort een bordesscène met burgemeester Gerrit Goedhart er ook bij. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Zij fietsen net zo goed als wij!

Algemeen

Bart de Haas kijkt vol trots naar de nieuwe groep Japanse leerlingen uit Hirado. Noordwijkerhout heeft sinds 2001 een stedenband met dit vissersdorp. "Ze krijgen een culture shock", volgens de voorzitter van de Stichting Hirado Noordwijkerhout. Hier is het wat losser en misschien ook wat rommeliger. "Wij komen wel eens wat later op een afspraak. In Japan is dat een doodzonde. Dat kun je niet maken." Dit jaar zijn twaalf leerlingen naar Noordwijkerhout afgereisd.

Compleet met ambtelijke ondersteuning, twee begeleiders, een onderwijzeres Engels en een tolk. Japans is geen eenvoudige taal voor Nederlanders. Op woensdag 7 maart geven de vijf jongens en zeven meisjes koffie aan de bewoners van Munnekeweij. ''Wat vindt u van de Japanse gasten? Prima. Het is weer eens wat anders'', zegt een dame in een rolstoel. ''Speelt de oorlogsherinnering een rol? Nee ben je gek. Dat is al zo lang geleden.''

Maki

Maki is onderwijzeres Engels en praat over het vreemde landschap zonder bergen in Nederland. Wat ze aantrekkelijk vindt, is de vriendelijkheid van de mensen. Maar japanners zijn toch ook vriendelijk? Ze glimlacht. Hirado is een vissersplaats gelegen tussen hoge bergen. In 2001 vond de eerste uitwisseling plaats tussen voetballers van VVSB en Japanse voetballers uit Hirado. Het gezamenlijke VOC verleden speelde daarbij een grote rol. Sinds 2013 is het een uitwisseling geworden tussen scholen. Een leerling van Leeuwenhorst wordt gekoppeld aan een leerling uit Japan.

Dans

Na de kleurrijke vissersdans gaan de scholieren op de fiets naar het raadhuis. De Japanners van deze uitwisseling kunnen wonderbaarlijk goed fietsen. Dat is in vorige uitwisselingen wel eens anders geweest. Burgemeester Gerrit Goedhart heet iedereen hartelijk welkom en benadrukt de waarde van de Aziatisch-westerse uitwisseling. Je begrijpt elkaar ook al zijn er grote verschillen. Zo kunnen conflicten of oorlogen voorkomen worden. Tenslotte gaan de leerlingen op het bordes en de trappen van het raadhuis op de foto. Op dinsdagavond 13 maart zijn de eindpresentaties in Leeuwenhorst. Vertegenwoordigers van de Japanse ambassade, burgemeesters en wethouders van Noordwijk en Noordwijkerhout en het bestuur van de Nederland-Japan vereniging zullen hierbij aanwezig zijn.

Uit de krant