René Uitterhoeve stopt als partijvoorzitter en burgerraadslid. | Foto: Piet de Boer
René Uitterhoeve stopt als partijvoorzitter en burgerraadslid. | Foto: Piet de Boer

René Uitterhoeve vertrekt naar Den Haag

Politiek

René Uitterhoeve (64) neemt afscheid als burgerraadslid en voorzitter van D66. Acht jaar geleden werd hij lid van deze politieke partij. Thuis werd vroeger al veel over politiek gesproken. Politiek is belangrijk volgens Uitterhoeve. "Ik heb het altijd een hele eer gevonden. In de politiek worden keuzes gemaakt, beslissingen genomen en een (burger)raadslid controleert de macht."

Door Piet de Boer

Hij deelde zijn vertrek mee in de commissievergadering SAM van 20 februari. Hij verhuist met zijn vrouw naar Den Haag. "Ik ga daar zeker contact opnemen met de plaatselijke afdeling van D'66." Uitterhoeve is automatiseerder. Hij werkt in de ICT en doet project- en database-analyses voor levensverzekeraars. Vanaf 1984 woonde hij in Noordwijkerhout. Hij heeft samen met zijn vrouw Ans Gerritsen twee dochters die nu elders wonen. Er is ook al een kleindocher. Uitterhoeve houdt van hardlopen, maar speelt ook cello. "Het is heerlijk om cellosuites van Bach te spelen." Optreden met de cello doet hij niet zo vaak. "Ik heb een beetje podiumangst."

Podiumangst en politiek gaat dat samen? Daar heeft hij wel wat voor moeten overwinnen. "In het begin kwam ik wat moeilijk uit mijn woorden. Maar later slijt dat wel." Het is echter niet zijn aard om emotioneel te discussiëren. "Ik blijf de zaak nuchter bekijken." Is politiek een hobby? "Ja, want je moet het leuk vinden en je doet het naast je werk. Maar politiek is ook werk. Het is serieus geld waar je mee bezig bent. En ik word er ook niet ontspannen van!"

D'66 of VVD?

Uitterhoeve heeft lang getwijfeld tussen de VVD en de democraten van Hans van Mierlo. Voor hem was doorslaggevend dat D'66 ook aandacht heeft voor de sociale problemen in de maatschappij. Dat mist hij bij de VVD. Het laatste zetje was de verrechtsing van de politiek na de komst van Wilders. Voor hem is D'66 een partij waar de bevlogenheid van Hans van Mierlo gekoppeld is aan een 'gezonde dosis pragmatisme' van Alexander Pechtold. Uitterhoeve noemt een lokaal voorbeeld: de Bavo. De speelruimte voor de gemeente was beperkt. De grond is van Parnassia. Een stadspark is dan niet haalbaar. Onrealistisch vindt Uitterhoeve.Het sociale gezicht van D'66 was volgens hem zichtbaar bij de discussie over de tegenprestatie naar vermogen en de sanctionering van weigeraars door de sociale dienst. De VVD wilde iedereen die weigerde, straffen met een verlaagde uitkering. Uitterhoeve was wel voor sanctionering en ging daarin verder dan zijn wethouder, maar nuanceerde dat. Sanctionering is alleen mogelijk als er "ook daadwerkelijk zinvolle aanbiedingen gedaan kunnen worden." Anders niet. "En zo geschiedde," stelt hij tevreden vast.

Fusie

D'66 was tot voor kort de partij van het referendum. Had een referendum de fusie meer draagvlak kunnen geven? Uitterhoeve denkt het niet. Hij is geen voorstander van een referendum. Dit instrument is volgens hem niet bruikbaar, ook niet in een gemeente. De wijze van vraagstelling is snel 'manipulatief'. "Daar kun je enorm mee sturen.( . . .) Ik ben eigenlijk nooit een voorstander geweest van het referendum."

Uit de krant