Niels van Meurs en Matthijs Oostdam. | Foto: Piet de Boer
Niels van Meurs en Matthijs Oostdam. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Eén dak is voldoende voor energieproject van Van Meurs en Oostdam

Duurzaam & Groen

Het zonne-ergieproject De Zilk kan snel van start. 'Aan één dak hebben we genoeg', zeggen initiatiefnemers Niels van Meurs en Matthijs Oostdam. Twee jonge ondernemers van 21 jaar die schone elektriciteit bereikbaar willen maken voor het brede publiek. 'Wat we alleen nodig hebben is ruimte voor het plaatsen van de panelen'.

Door Piet de Boer

In 2016 presenteerden de bloemenhandelaar Matthijs en student Niels hun project voor zonne-energie in De Zilk. Schone energie met zonnepanelen. Het project werd omarmt door de toenmalige wethouder Hans Knapp (VVD).

De gemeente zou helpen met gunstige leningen voor de aanschaf van zonnepanelen voor op je eigen dak. "Maar", zegt Oostdam, "we proberen nu aan te sluiten bij een landelijk initiatief (Zon op Nederland). Als die samenwerking tot stand komt, kunnen inwoners van De Zilk en Noordwijkerhout zelf, zonder financiële hulp van de gemeente een zonnepaneel aanschaffen. Deze worden geplaatst op een grote schuur. Met de opbrengst van het eigen paneel komt het geld van de investering weer terug."

Vergaderen in het raadhuis

De eigenaren zijn verenigd in een coöperatie. Een soort vereniging. "Je blijft dus eigenaar van je eigen zonnepaneel. De gemeente helpt mee om het project van de grond te krijgen. We mogen bijvoorbeeld vergaderen in het raadhuis'', leggen de initiatiefnemers uit. Zij krijgen overigens niet betaald: "We willen graag iets terug doen".

Zoeken

De mannen zijn nu op zoek naar een welwillende dakeigenaar. Die werkt zo mee aan de productie van schone energie. Laatst kwamen veertien gegadigden bij elkaar in de raadzaal om kennis te nemen van de plannen.

Toezeggingen zijn toen nog niet gedaan. De landelijke organisatie voor dergelijke lokale initiatieven, denkt mee. Zij hebben al enige lokale projecten gerealiseerd elders in Nederland. Binnenkort wordt er opnieuw gepraat.

"We zoeken een dak dat de zonnepanelen van ongeveer tien kilogram per stuk kan dragen. De komende vijftien jaar moet het dak beschikbaar blijven voor het project."

Uit de krant