Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Bomen

Column

De krimlindes zijn aangevoerd, hebben een paar dagen mogen uitrusten in het hof van de Witte Kerk en inmiddels is, onder archeologisch toezicht, met het graven van de plantgaten begonnen.

Een toch wel spannende operatie. Zullen er nog 'archeologisch' waardevolle voorwerpen gevonden worden? Volgens wethouder Henri de Jong is het niet te verwachten, maar ja, er is toch een risico, we wachten maar af. De kruinen van de bomen zouden een soort haag gaan vormen. Eerst schijnt het, dat zij hun takken zullen laten hangen, een soort treurwilgen, maar in verloop van tijd zullen de kruinen elkaar toch vinden en ontstaat de haag. Lukt dat niet dan hebben we, aldus Astrid Warmerdam (CDA), een mooi uitzicht op de Witte Kerk. Leuk bedacht maar het is eigenlijk treurig, waarschijnlijk één of twee bomen te kort gekocht en is de afstand tussen de bomen nu te groot om een haag te kunnen vormen. Na het planten van de bomen zal ook de verkeerscirculatie worden aangepast. Het is voor een proefperiode. Nu maar hopen dat er een goede regeling komt, zodat in noodgevallen de geplaatste paaltjes, verwijderd kunnen worden. Dat een carnavalswagen door de gesloten paaltjes geen doorgang krijgt, tot daar aan toe. Veel erger is, dat een ziekwagen oponthoud heeft omdat een sleutel niet voorhanden is om tijdig de paaltjes te laten zakken.

Later in het voorjaar zal dan toch het muurtje worden aangepakt. De fundering van het muurtje lijkt nu ook niet geschikt voor 'hergebruik'. Vervangen dus, maar dat gebeurt later in het voorjaar. De toeristen zullen, zo het zich laat aanzien, nog niet kunnen genieten van ons opknapte centrum.

Met de naamgeving van de nieuwe woonwijken passen we ons al een beetje aan aan Noordwijk. Geen Mossenest 2 o 3 maar nog even en we hebben er een prachtig Landgoed bij. Ons Bavoterrein wordt omgevormd tot een heus Landgoed, 'Landgoed in den Houte'. Deze naam refereert aan de historie van de gemeente Nortich in den Houte. Klinkt natuurlijk naast 'landgoed De poep' niet zo 'Noordwijkerhouts'.

Maar een wijk van 700 woningen zal even als voorheen, de Bavo ,een prima impuls kunnen geven aan de opleving en invulling van ons winkelbestand in ons gerenoveerde centrum.

Jacques Looijestijn

Uit de krant